Hlavní obsah

Obama jako první prezident USA navštívil Barmu

Rangún
Aktualizováno

Barack Obama v pondělí jako první americký prezident zavítal do Barmy. Během šestihodinové návštěvy se setkal s prezidentem Thein Seinem a vůdkyní opozice a držitelkou Nobelovy ceny Do Aun Schan Su Ťij.

Foto: Jason Reed , Reuters

Barack Obama v doprovodu Hillary Clintonové navštívil pagodu Shwedagon.

Článek

„Přicházím nabídnout ruku přátelství,“ prohlásil Obama, jehož v ulicích vítaly desetitisíce lidí. "Slibuji, že pokud bude pokračovat demokratizace Barmy, naše vzájemné vztahy budou silnější," dodal později.

Prezident narážel na desítky let sankcí uplatňovaných vůči barmskému režimu. Změnu postoje USA vyvolaly politické změny v Barmě. Vojenská junta převlékla uniformy a vytvořila civilní vládu, povolila však také účast opozice v parlamentu a propustila Su Ťij.

Foto: Soe Zeya Tun, Reuters

Obama a Su Ťij

Některé skupiny na ochranu lidských práv nicméně tvrdí, že Barma, která nadále zadržuje stovky politických vězňů a potýká se s etnicky motivovaným násilím, neudělala dost, aby si vysloužila osobní návštěvu Obamy.

Foto: Jason Reed, Reuters

Prezident USA Barack Obama a Barmy Thein Sein

Americký prezident v neděli prohlásil, že jeho cesta do Barmy není posvěcením její vlády, ale uznáním dramatického pokroku, který se v zemi odehrává.

Foto: ČTK/AP

Na Obamu v ulicích čekaly desetitisíce lidí.

Clintonovou už vítali

Obama se v Barmě zastavil cestou na summit Sdružení národů jihovýchodní Asie v Thajsku. Navštívit by měl i Kambodžu.

Barmu už mezitím před rokem navštívila americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. [celá zpráva]

Ta přijela i tentokrát, protože Obamu doprovází. Obama po setkání se Su Ťij potvrdil, že je to poslední společná cesta ministryně s prezidentem. Clintonová svůj odchod z vlády avizovala dlouho dopředu. Spekuluje se, že odstoupí v lednu. Jméno nástupce není jasné, hovoří se často o velvyslankyni USA při OSN Susan Riceové.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám