Hlavní obsah

Nový Zéland se probudil do obrazu zkázy po zemětřesení

– Wellington

Materiální škody po zemětřesení, které v noci na sobotu zasáhlo Nový Zéland, se zřejmě vyšplhají až na v přepočtu 28 miliard korun. Uvedl to generální ředitel Úřadu pro zemětřesení Ian Simpson. Otřesy o síle 7,1 stupně Richterovy škály si naštěstí nevyžádaly žádné oběti na životech, jen dva těžce zraněné. Postiženo bylo zejména město Christchurch.

Foto: Simon Baker, Reuters

Novozélandský premiér John Key obhlíží zkázu po zemětřesení ve městě Christchurch.

Článek

Zemětřesení zasáhlo oblast asi 30 kilometrů severozápadně od Christchurche, uvedla americká geologická služba USGS. V celé oblasti pak bylo zaznamenáno několik následných otřesů.

V postižené oblasti byl vyhlášen stav nouze, byly tu přerušeny dodávky elektřiny a plynu, postižena je i doprava.

Foto: Simon Baker, Reuters

Zemětřesení místy způsobilo požáry.

"Jako národ jsme měli mnoho štěstí, že nejsou žádní mrtví," prohlásil novozélandský ministr pro civilní bezpečnost John Carter. Těžce zraněny byly jen dvě osoby, další lidé utrpěli lehčí poranění. Civilní ochrana vysvětluje malý počet zraněných tím, že otřesy nastaly v noci, kdy většina lidí spala.

Češi v pořádku

V české komunitě v této zemi nejsou hlášena žádná zranění, pouze hmotné škody různého rozsahu, sdělilo v sobotu české ministerstvo zahraničí.

Foto: Carys Monteath, Reuters

Trosky popadaných domů po nočním zemětřesení na Novém Zélandu zablokovaly ulice.

Český generální konzulát v Sydney i honorární konzulát v Aucklandu situaci sledují a jsou v kontaktu s českými krajany v místě. Podle jejich vyjádření se většinou jedná o materiální škody různého rozsahu a uvnitř české komunity nejsou hlášeny žádné informace o zraněních, uvedlo české ministerstvo zahraničí.

Stav nouze

Starosta Christchurchu vyhlásil pro město i okolí stav nouze. Některé části města jsou uzavřeny. Povrch silnic je narušen a fasády mnoha domů se zřítily. Zřítily se i některé mosty. Ulice jsou pokryty spadanými cihlami a úlomky skla. Polovina města je bez elektřiny. Letiště je částečně uzavřeno a obnovení letů se očekává dnes odpoledne. Přerušena byla také železniční doprava do té doby, než bude přesně zjištěn stav tratí.

Foto: Simon Baker, Reuters

Některé budovy ve městě Christchurch, které se v noci na sobotu zasáhly silné otřesy, jsou k demolici.

Záchranáři informovali, že na mnoha místech ve městě uniká plyn, poškozeny jsou vodovodní potrubí a elektrické rozvody. Na některých místech kanalizace vtéká do domů.

"Třáslo se to všechno jako sulc," líčí otřesy hoteliér Richard Hawes, který si už myslil, že přišla jeho poslední hodinka.

Novozélandské souostroví leží v oblasti, kde se stýkají dvě tektonické desky. Zemi každoročně zasáhne asi 14 000 zemětřesení, avšak jen asi 150 z nich lidé pocítí. Necelá desítka způsobí nějaké škody.

Jde o jedno z nejsilnějších zemětřesení v historii Nového Zélandu. Zasáhlo především druhé největší novozélandské město Christchurch, jež leží na východním pobřeží Jižního ostrova. Mezi jeho 340 000 obyvateli vyvolalo paniku, mnozí lidé vybíhali do ulic.

Foto: Reuters

V epicentru dosáhlo zemětřesení síly 7,4 stupně Richterovy škály, taková síla by byla schopna na moři zvednout ničivou vlnu tsunami.

Ministerstvo civilní obrany vyhlásilo stav národní krize. Policie uzavřela centrum města kvůli obavám z rabování, k němuž již zřejmě na některých místech došlo.

"Jako by se na nás řítil vlak"

Markham McMullen, ředitel školy v Darfieldu ležícím poblíže epicentra zemětřesení, měl pocit, jakoby se na jeho dům řítil vlak. Náraz vyhodil jeho i jeho manželku z postele.

"Stále se to blížilo a pak to přišlo. Bylo to strašné. Vzali jsme dceru Sofii a schoulili jsme se u dveří. Televizor letěl přes celou místnost," líčil hrůzný zážitek.

Nejvíce poškozeny jsou staré budovy. Mnoho cihlových průčelí se zřítilo a dnes ráno byly desítky automobilů zakryty tunami trosek.

Foto: Simon Baker, Reuters

Některé budovy ve městě Christchurch, které se v noci na sobotu zasáhly silné otřesy, jsou k demolici.

Přestože policie vyzvala obyvatele, aby se z centra města vzdálili, tisíce zvědavců bloudí nejvíce poškozenými ulicemi, zjišťují škody a fotografují dílo zkázy.

Předměstí Christchurchu bylo v jednu chvíli zaplaveno lidmi prchajícími z obavy před vlnou cunami. Varování před ní však vydáno nebylo. Někteří lidé tu chodí s maskami, aby se chránili před únikem plynu.

Marsha Witehirová vypráví, jak jí zachránil život přítel, který ji strhl z postele těsně předtím, než se na ni zřítila zeď. "Zachránil mi život, to je jisté. Kdybych tam zůstala, měla bych rozdrcenou hlavu," řekl listu Christchurch Press.

Foto: Carys Monteath, Reuters

Při silném zemětřesení na Novém Zélandu nepřišel nikdo o život.

Reklama

Související články

Nový Zéland zasáhlo silné zemětřesení

Zemětřesení o síle 7,1 stupně Richterovy stupnice v pátek zasáhlo Nový Zéland. Způsobilo především značné materiální škody, hlášeny jsou pouze dvě vážně...

Výběr článků

Načítám