Hlavní obsah

Nový kmen ptačí chřipky se přenáší mezi lidmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdravotničtí experti oznámili, že došlo k prvnímu přenosu ptačí chřipky kmene H7N9 mezi lidmi. Britský časopis Medical Journal uvedl, že 32letá Číňanka se nakazila ptačí chřipkou, když se starala o nemocného šedesátiletého otce.

Foto: Reuters

Číňanka s ptačí chřipkou v pekingské nemocnici

Článek

Žena se o otce staral v březnu v nemocnici. Její otec se nakazil po návštěvě trhu s ptáky. Ona sama ale s drůbeží do styku nepřišla. Onemocněla šest dní poté, co měla poslední kontakt s otcem. Oba zemřeli na jednotce intenzivní péče na selhání orgánů.

Testy prokázaly, že viry u obou byly geneticky takřka identické.

„Naše zjištění posilují názor, že by mohl nový virus způsobit pandemii,“ uvedli experti. Zatím ale jde o ojedinělý případ a virus se takto může šířit přímým přenosem mezi lidmi jen ve výjimečných případech. Nedošlo zatím k mutaci, která by umožňovala běžně přenos mezi lidmi.

Dosud nebyl znám žádný případ přenosu viru H7N9 mezi lidmi, v předchozích případech se lidé vždy nakazili přímo od nemocných ptáků.

Ve východní Číně se za první půlrok letošního roku nakazilo touto ptačí chřipkou 133 lidí, přičemž 43 jich zemřelo

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám