Hlavní obsah

Novozélandský ministr skončil kvůli vztahu s podřízenou. Přiznal, že zneužil moc

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová ve středu uvedla, že zbavila funkce ministra pro imigraci Iaina Leese-Gallowaye kvůli tomu, že asi rok udržoval milostný vztah se svojí podřízenou. Ardernová zpočátku podle agentury AP váhala, zda takové rozhodnutí učinit, ale přiklonila se k němu poté, co ministr sám připustil, že zneužíval moc, kterou mu poskytovalo jeho postavení.

Foto: Mark Mitchell, ČTK/AP

Odstupující ministr Iain Lees-Galloway

Článek

Jednačtyřicetiletý ženatý otec tří dětí ke kauze řekl, že přijímá premiérčino rozhodnutí a omlouvá se. Politik, který je zároveň členem parlamentu za labouristickou stranu, také upřesnil, že nebude kandidovat v nadcházejících zářijových volbách. "Na své pozici jsem se choval zcela nevhodně a nemůžu dál vykonávat ministerskou funkci," uvedl v prohlášení.

Opoziční poslanec rozesílal erotické obrázky

Současný skandál není na novozélandské politické scéně jediný. V úterý nečekaně rezignoval opoziční poslanec Andrew Falloon za Novozélandskou národní stranu v souvislosti s tím, že dříve rozeslal několika ženám otevřeně erotická vyobrazení. Na obvinění Falloon reagoval omluvou za blíže nespecifikované chyby a ujištěním, že vyhledal psychologickou pomoc.

Novozélandský ministr sérii kiksů neustál

Zahraniční

Ardernová sdělila, že se o obviněních proti ministrovi imigrace dozvěděla v úterý odpoledne a týž večer s ním o věci hovořila. Podle ní v průběhu uplynulého roku prokázal závažný nedostatek úsudku a jako ministr ztratil její důvěru. Ardernovou na ministrův vztah upozornila opoziční lídryně Judith Collinsová.

Premiérka také uvedla, že kultura a atmosféra v novozélandském parlamentu si podle ní již dlouho říká o zlepšení. Ardernová však zdůraznila, že nebude ze špatného prostředí vinit určité pohlaví. "Na udržení určitých standardů v parlamentu si musíme dávat pozor všichni," vysvětlila.

Reklama

Výběr článků

Načítám