Hlavní obsah

Novozélandský ministr sérii kiksů neustál

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

David Clark, novozélandský ministr zdravotnictví, vyvodil závěry ze série faux pas a ve čtvrtek, tři měsíce před parlamentními volbami, odstoupil. Ministr zdravotnictví byl v březnu několikrát přistižen, jak porušil pravidla karantény.

Foto: Mark Mitchell, ČTK/AP

Novozélandský ministr zdravotnictví David Clark oznámil ve čtvrtek svou rezignaci

Článek

Dospěl jsem k přesvědčení, že vláda mohla beze mě lépe zareagovat na pandemii koronaviru,“ řekl na tiskové konferenci v parlamentu s tím, že premiérka Jacinda Ardernová jeho rezignaci přijala.

Clark v březnu několikrát porušil pravidla karantény. V době, kdy vláda bezpříkladně požádala obyvatele, aby nevycházeli z domovů, si ve svém bydlišti Dunedinu vyrazil na výlet na horském kole nebo přinejmenším dvakrát vzal rodinu na procházku po pláži vzdálené 25 kilometrů. „Jsem idiot a chápu, proč se lidé na mě zlobí,“ kál se tehdy.

Nový Zéland už byl čistý. Koronavirus tam vrátilo jedno poslední rozloučení

Koronavirus

Clark nabízel demisi pre­miérce už v dubnu, avšak tehdy ji Ardenová, byť ministra veřejně ostře kritizovala, odmítla. Rozhodnutí odůvodňovala potřebou vládní stability i odbornými znalostmi ministra. Zdravotnictví dočasně povede ministr školství Chris Hipkins, a to až do parlamentních voleb, které na Novém Zélandu proběhnou v září.

Reklama

Výběr článků

Načítám