Hlavní obsah

Novorozeně z ikonické fotky na kábulském letišti dostalo novou šanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ta fotografie obletěla svět a stala se symbolem Afghánistánu po jeho ovládnutí Tálibánem. Americký voják zachraňuje miminko a přes ostnatý drát ho předává do bezpečí uzavřeného prostoru letiště v Kábulu. Jaký je osud dítěte a co se stalo s jeho rodiči? Německý deník Bild popsal ve středečním vydání nejen historii dramatického okamžiku, ale i současnou situaci.

Foto: Omar Haidari, Reuters

Předávání afghánské holčičky do rukou amerických vojáků

Článek

Poté, co Tálibán převzal během několika dnů moc v celé zemi, zavládl v hlavním městě země Kábulu chaos. Lidé se snažili prchnout a vrhli se na kábulské letiště, které bylo ještě pod kontrolou spojeneckých sil a kde jednotlivé země evakuovaly své občany.

V té době přivedla Sadia na svět holčičku Liyu. Její manžel Hameed byl na kábulském letišti, kde se situace horšila z hodiny na hodinu. „Zavolal mi a řekl: vezmi dítě a okamžitě přijeď na letiště,“ popsala Sadia okamžiky krátce po narození dcerky.

Když dorazila na místo, dostala se do davu lidí, kteří čekali před letištěm na možnost prchnout ze země. V hektickém moři lidí slyšela Sadia zoufalé volání svého manžela, ale ten byl v bezpečné zóně letiště, na druhé straně plotu s ostnatým drátem! Vedro, dav lidí a velká ztráta krve po nedávném porodu vykonaly své. Mladá žena omdlévala. Krátce předtím, než opět omdlela, uviděla příbuzného a prosila ho: „Zachraň moje dítě!“

Na druhé straně plotu prosil její muž amerického vojáka, aby pomohl dítěti. „Řekl mi, že ho může třeba zranit plot, který byl ostrý jako břitva, tak se bál, že dítě poraní, když ho vytahoval za ruku z davu. Šel jsem ale do toho rizika. Raději zraněné dítě než mrtvé,“ popsal Hameed Bildu.

Afghánské soudkyně na útěku. Bojí se pomsty propuštěných mužů

Svět

Po záchraně byla Liya předána zdravotníkům. Sadia čekala v davu dalších 15 hodin, než se jí podařilo dostat se na letiště. „Zpočátku netušila, co se stalo s dítětem,“ popisuje. Po několika hodinách slyšela, jak její muž volá: „Mám ji, nedělej si starosti. Zůstaň silná, dostanu tě sem,“ popsala Sadia.

Po mnoha hodinách strachu a nejistoty jí svitla jiskřička naděje. Nakonec se mladé ženě podařilo na letiště dostat a hned další den odletěla celá rodina z Afghánistánu. „Pořád to mám před sebou, jako kdyby se přehrával zpomaleně film. Bylo to pro mě strašlivé,“ popisuje Hameed.

Stažení z Afghánistánu? Logistický úspěch, ale strategické selhání, míní nejvyšší generál USA

Svět

Nyní žijí v Arizoně a čekají, až budou mít vyřízené všechny dokumenty k životu v USA. Hameed pracuje ve vojenském centru pro uprchlíky. Chtějí si našetřit trochu peněz, aby si mohli najít vlastní bydlení. Sadia se učí angličtinu a chce pracovat ve školce. Chtěla by se osobně setkat s vojákem, který jí zachránil dcerku: „Abych mu mohla poděkovat.“

Reklama

Výběr článků

Načítám