Hlavní obsah

Novorozenci umírají hlavně kvůli špatné hygieně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina novorozenců a rodiček umírá kvůli nedostatečné hygieně, uvedla zpráva zdravotnických expertů uveřejněná v odborném časopisu PLOS One. Skoro 40 procent zdravotnických zařízení v 54 nejchudších zemích nemá čistou vodu, uvedla Světová zdravotnická organizace.

Foto: Profimedia.cz

Právě absence sanitace i ve zdravotnických zařízeních vede k tomu, že se v nejchudších zemích nedaří snížit úmrtnost novorozenců.

Článek

Experti uvádějí, že potřebu mytí rukou si už v mnoha oblastech uvědomují, ale zapomíná se na zajištění dodávek nezávadné vody i sanitaci. U některých zdravotnických zařízení nejsou vybudovány ani toalety a není kam dávat odpad.

Právě absence sanitace i ve zdravotnických zařízeních vede k tomu, že se v nejchudších zemích nedaří snížit úmrtnost novorozenců. Jiná zpráva uvádí, že ani ne třetina porodů v Tanzanii je v místech s čistou vodou a alespoň základní sanitací. V zemi umírá při porodu každá 44. rodička.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Veřejné záchodky v Quthingu

Lenka Benova z londýnské Školy pro hygienu a tropickou medicínu řekla BBC: „Skoro osm tisíc žen zemře v Tanzanii ročně při porodu nebo hned po něm. A tato situace není omezena jen na Tanzanii. Je to frustrující, když víme, že úmrtím spojeným s infekcemi se dá předejít, když je čistá voda, toalety a dobré hygienické návyky.”

Podle zprávy v PLOS One je potřeba, aby vlády i různé humanitární organizace věnovaly větší pozornost vazbám mezi sanitací a záchranou životů rodiček i jejich dětí.

Porod by neměl představovat riziko smrti.
Yaet Velleman z organizace Water Aid

„Od viktoriánských dob známe význam čisté vody a dobré hygieny při porodu. Přesto ještě dnes desítky tisíc matek budou rodit na místech, kde lékaři i porodní asistentky, pokud jsou přítomné, nemají přístup k čisté vodě,“ upozornil s jistým sarkasmem Yaet Velleman z organizace Water Aid.

„Když vlády pracují na tom, jak pomoci ženám a jejich dětem přežít porod, nesmějí opomíjet tyto základní kameny zdravotní péče,“ dodal s tím, že „porod by neměl představovat riziko smrti“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám