Hlavní obsah

Novorozence objevili v koši. Katar zveřejnil podrobnosti nahých prohlídek pasažérek

Novinky, Jakub Štěpánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kontroly na katarském letišti, kdy musely ženy podstoupit gynekologické vyšetření kvůli objevenému opuštěnému novorozenci, se týkaly většího počtu žen. Prohlídka, která měla probíhat bez spodního prádla, byla nařízena u 10 letů. Incident po několika dnech oficiálně okomentoval také Katar, který vyjádřil lítost a zveřejnil podrobnosti o spáchaném zločinu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Původní počet devíti žen, které měly na začátku října podstoupit na katarském letišti nevyžádané gynekologické vyšetření, se podle středečních informací zdvojnásobil. Podle serveru The Guardian se jedná celkem o 18 žen, z toho 13 Australanek. Během vyšetření musely být ženy nahé, podle všeho neměly ani spodní prádlo.

K incidentu došlo na letišti v Dauhá, kde byl na záchodech objeven novorozenec bez matky. Ženy z deseti letadel poté povinně musely podstoupit přímo na letišti gynekologické vyšetření, kdy jim byl prohmatán podbřišek ve snaze objevit ženu, která nedávno rodila. Zda se to úřadům povedlo, není doposud známo.

Kim Millsová – cestující letu QR908 společnosti Qatar Airways z Dauhá do Sydney:
„Vedly nás útrobami letiště. Došly jsme na nějaké parkoviště nebo tak něco. Čekaly tam sanitky, do kterých nás postupně brali. Já jsem měla štěstí, protože když jsem vystoupila z řady, někdo si všiml, že mám šedivé vlasy a asi těžko budu matka toho dítěte. Nejhorší bylo, že nám nejdříve vůbec nic neřekli. Celou dobu jsem si myslela, že to musí mít nějakou souvislost s koronavirem, když jsem viděla člověka v lékařském mundúru.”

K události se poprvé vyjádřil také Katar. Vláda ve svém prohlášení uvedla, že „lituje jakéhokoliv porušení osobní svobody a utrpení cestujících”. Neortodoxní postup při hledání matky zdůvodnila naléhavostí situace.

„Čerstvě narozená dívka byla objevena na záchodech v koši. Byla v igelitovém pytli a pohřbena pod odpadky,” uvedl Katar. Děvčátko přesto přežilo, jeho péče se ujal sociální úřad a je pod lékařským dohledem.

„Jednalo se o první podobný případ na katarském letišti. Okamžitě bylo spuštěno vyšetřování a byla vyvinuta maximální snaha najít rodiče dítěte, které bylo v ohrožení života. Cílem bylo zabránit útěku pachatelů tohoto hrozného zločinu,” uvedla vláda arabského státu, která nadále bude situaci vyšetřovat ve spolupráci s ostatními státy.

Všechny ženy z letadla musely na letišti v Kataru do naha. Prohlédli je, jestli nerodily

Svět

Nucené vyšetření vzbudilo tento týden vlnu nevole zejména na australském ministerstvu zahraničí. Ministryně Marise Payneová označila počínání Kataru za odporné. „Je to něco, s čím jsem se v životě nesetkala. Katarské straně jsme dali jasně najevo, co si o tom myslíme,” uvedla Payneová.

Do situace se už vložil rovněž australský premiér Scott Morrison. Také on hovořil o události jako o „otřesné a nepřijatelné”, zdůraznil také, že Austrálie bude ostře postupovat proti takovému chování a zajistí, aby se podobné případy neopakovaly. Bude zvažovat rovněž možnost odškodnění pro dotyčné ženy, nejdřív je ale podle premiéra potřeba situaci důkladně vyšetřit.

Reklama

Výběr článků

Načítám