Hlavní obsah

Nová ptačí chřipka se explozivně šíří Čínou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Další případy nákazy novým kmenem ptačí chřipky oznámila Čína. Počet mrtvých se zvýšil o dva na 13 a celkový počet případů nákazy, která už se rozšířila i do hlavního města Pekingu a do provincie Che-nan, vzrostl o 11 na 60, uvedla v pondělí BBC.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Zdravotníci odklízejí mrtvá kuřata.

Článek

Ještě v pátek se uvádělo jen 40 nakažených. [celá zpráva]

V sobotu se objevil první případ nákazy virem H7N9 v Pekingu u sedmileté dívky. Dva nové případy jsou hlášeny z provincie Che-nan, zbytek je z nejvíce postižené Šanghaje, odkud jsou také dvě nové oběti z neděle.

"Nelze žádným způsobem předpokládat, jak se bude dál šířit, ale není překvapující, že máme nové případy na různých místech, jako je Peking," řekl k vývoji epidemie zástupce Světové zdravotnické organizace WHO v Číně Michael O´Leary.

Úřady předpokládají, že virus H7N9 se šíří přímým kontaktem s nakaženou drůbeží. Podle Světové WHO zatím nejsou důkazy přenosu z člověka na člověka. Žádný případ nákazy se neobjevil ani mimo Čínu.

Nákaza novým virem byla ve východní Číně poprvé oficiálně potvrzena v březnu. [celá zpráva]

Úřady poté nařídily rozsáhlé vybíjení drůbeže a zákaz obchodu s živými ptáky i jejich chování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám