Hlavní obsah

Nigerijští vojáci a policisté stříleli na ulici nevinné bez soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maiduguri

Nigerijští policisté a vojáci loni při potlačování vzbouřených islámských radikálů v centrální části země zabíjeli civilisty bez soudů. Náhodně vybrané popravovali přímo na ulicích bez soudu, ukazuje video, které v úterý zveřejnila televizní stanice Al-Džazíra. Mnozí zabití neměli nic společného s povstalci.

Článek

Násilí ve státech Borno, Kana, Yoko a Bauchi si během loňského července a srpna vyžádalo podle různých zdrojů 700 až tisíc obětí. Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv včetně Amnesty International ale poukazovaly na to, že jsou v zemi zabíjeni také nevinní lidé bez soudu.

"Nestřílej ho do hlavy, chci čepici!"

Záznam odvysílaný Al-Džazírou potvrzuje tyto praktiky. Zachycuje, jak jsou muži zatýkáni ve svých domovech, dopraveni na veřejné prostranství, kde jsou donuceni lehnout si na zem a poté zastřeleni ranami do zad.

Slyšet je jako jeden z policistů říká kolegovi: „Střel ho do prsou a ne do hlavy, chci jeho čepici.“ Dalšímu zase říkají: „Seďte rovně, chceme si vás vyfotit“.

Na záznamu lze jasně identifikovat muže, který zásahu velel i jeho nadřízeného podle jmenovek a hodností na uniformách. Jeden z komisařů policejních složek ve státě Borno, odkud videozáznam pochází, ale popřel jeho pravost a označil ho za pokus zbývajících povstalců dále šířit zmatek.

Násilí na severu Nigérie propuklo v červenci, když bylo státě Bauchi zajato několik členů islámské sekty Boko Haram, která požaduje rozšíření islámského práva. Poté zapálili několik kostelů, policejních stanic a vládních budov. Násilnosti se ze státu Bauchi rozšířily i do států Yoko, Kana a Borno. Do oblasti byla vyslána armáda i policie, aby nastolily právo.

 Vláda násilnosti přiznala

Nigerijští představitelé zpočátku popírali, že by policisté a vojáci zabíjeli civilisty, ale posléze to přiznali.

"Z daných záběrů a z výpovědí svědků vyplývá, že se vládní policie podílela na zabíjení nevinných," řekl stanici senátor za vládní Lidově demokratickou stranu Abubakar Umar Garda.

"Vláda tento incident vyšetřuje a jeho strůjci budou postaveni před soud a zákon se prosadí. Vláda uznává, že to byl zločin proti lidskosti , nemůžete střílet neozbrojené civilisty," dodal. Senátor ale neuvedl, zda už byl někdo v souvislosti s případem zatčen.

Mezi zabitými je i místní vůdce skupiny Boko Haram (což v místním jazyce hausa znamená "západní výuka je zakázána") Mohammed Jusúf, kterého zadržela policie. Uvedla, že byl zabit na útěku, měl ale na rukou stále pouta, ve kterých byl odveden, což zachycuje i záběr Al-Džazíry.

Na jiném videu je zachycen při výslechu na policejní stanici. Na jeho těle jsou vidět podlitiny.

Organizace Human Rights Watch označila jeho smrt za zabití bez soudu. Podle ní případ ukazuje, jak nigerijská policie porušuje zákon.

Amnesty International tvrdí, že nigerijská policie loni zabila bez soudu a vyšetřování stovky lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám