Hlavní obsah

V Nigérii unesli dalších jedenáct dívek

Abuja
Aktualizováno

Dalších jedenáct dívek unesli na severu Nigérie islámští radikálové. Z únosu jsou podezřelí příslušníci sekty Boko Haram, které se v pondělí přiznala k únosu skoro tří set dívek, z nichž přes dvě stě ještě zadržuje. Míní je prodat jako otrokyně.

Foto: Afolabi Sotunde, Reuters

Demonstrace v Abuji za větší úsilí při záchraně unesených školaček

Článek

Osm dívek ve věku dvanáct až patnáct let bylo uneseno ve vesnici Warabe ve státě Borno, uvedla policie. Do vesnici přijeli únosci na dvou nákladních automobilech. Kromě dívek odvezli i hospodářská zvířata a potraviny. Oblast okolo Warabe je jednou z bašt islámských radikálů.

Pak se ukázalo, že byla napadena i ves Wala, kde zmizely další tři dívky.

Obě vesnice leží ve státě Borno. Ve stejném státě byly uneseny i školačky.

"Bylo jich hodně a všichni u sebe měli zbraň. Přijeli dvěma vozy pomalovanými vojenskými barvami. Začali střílet na naši vesnici," řekl obyvatel vesnice Lazarus Musa.

K únosu školaček, které zmizely v městě Chibok ve státě Borno na severovýchodě Nigérie, se přihlásila sekta Boko Haram. [celá zpráva]

Její šéf Abubakar Shekadu v hodinovém videu prohlásil, že dívky, které označil za otrokyně, sekta unesla a prodá je za pouhých dvanáct dolarů za jednu.

„Já jsem unesl vaše dívky, prodám je na trhu se souhlasem Alláha. Prodám je a provdám je. Ožením se dívkou, které je dvanáct, ožením se s dívkou, které je devět. Ženy jsou otrokyně. Chci ujistit své muslimské bratry, že Alláh řekl, že otroctví islám povoluje,“ prohlásil.

Nigerijské úřady se pokoušejí ověřit, zda na videu hovoří skutečně Shekadu. Byly přesvědčeny, že padl v roce 2009 ve střetu s bezpečnostními silami, uvedl list New York Daily News.

Prostředník sekty sdělil nigerijským úřadů, že Boko Haram je připravena jednat o výkupném za dívky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám