Hlavní obsah

Netanjahu: Dohoda s Íránem ohrozí přežití Izraele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyjádřil hluboký nesouhlas se čtvrtečním předběžným ujednáním o íránském jaderném programu. Má být základem konečné dohody, která „ohrozí přežití Izraele”, uvedl Netanjahu podle agentury AP během telefonátu s americkým prezidentem Barackem Obamou.

Foto: Sebastian Scheiner/Pool, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Konečná dohoda světových mocností s Íránem by měla být připravena do konce června. Jejím cílem je rozptýlit obavy Západu, že íránský jaderný program by mohl být zneužit k výrobě jaderné bomby. Výměnou za ústupky budou postupně zrušeny hospodářské sankce, kterým nyní Teherán čelí. [celá zpráva]

Izraelský premiér uvedl, že tato dohoda oficiálně povolí íránský jaderný program a posílí íránskou „agresi a teror”. Svět zároveň vybídl k většímu tlaku na Írán, dokud nebude dosaženo lepšího ujednání.

Obama Netanjahuovi sdělil, že rámcová dohoda světových mocností a Íránu představuje výrazný posun k trvalému řešení, které Írán odstřihne od všech cest k jaderné zbrani, stojí podle agentury Reuters v prohlášení Bílého domu.

Posun v jaderných jednáních zároveň netlumí obavy týkající se „íránské podpory terorismu a výhrůžek Izraeli”, uvedl také Bílý dům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám