Hlavní obsah

Nestabilní Pákistán buduje největší jaderné reaktory v rozvojovém světě

Novinky, Tomáš Reiner
Islámábád

Pákistán je země politických převratů a nestabilních vlád. V poslední době tam navíc roste vliv islamistů, kteří zabrali oblasti u hranic s Afghánistánem a netají se plánem ovládnout celou zemi. Spojené státy berou tuto skutečnost vážně, prezident Barack Obama vyhlásil Pákistán s Afghánistánem za prioritu zahraniční politiky a americké bezpilotní stroje operují hluboko v pákistánském vnitrozemí. Bez jakékoliv odezvy z Washingtonu ovšem Islámábád pokračuje v budování dvou reaktorů na výrobu plutonia, které budou největší v rozvojovém světě a představují vážné ohrožení stability celé jižní Asie. Uvedla to stanice NBC.

Foto: Profimedia.cz

Část jadeného komplexu v Khušábu

Článek

Komplex vyrůstá u Khušábu necelých 180 kilometrů jihozápadně od hlavního města Islámábádu, a tudíž nedaleko oblasti, kterou kontrolují povstalci z hnutí Tálibán. Podle expertů reaktory zkvalitní a výrazně rozšíří jaderný arzenál Pákistánu, který v současnosti disponuje odhadem 60 až 80 nukleárními zbraněmi. Projekt výstavby je podle NBC vlastně unikátní.

"Pákistán je v podstatě jedinou zemí, která rychle buduje své jaderné síly,“ řekl stanici anonymní představitel americké zpravodajské služby s poznámkou, že národy, které s výrobou nukleárních zbraní začaly jako první, teď své arzenály omezují.

Podle zdroje mají USA už dlouho obavy, kdo zařízení, kde oba reaktory vyrůstají, řídí. Bývalý ředitel komplexu se podle jejich informací měsíc před teroristickými útoky na USA z 11. září 2001sešel se sponzorem útoků Usámou bin Ládinem a jeho pobočníkem Ajmánem Zaváhrím, a dokonce jim nabídl instruktážní pomoc.

První reaktor je téměř dokončen

Satelitní snímky z posledních měsíců ukázaly, že jeden z budovaných reaktorů je těsně před dokončením, druhý může být uveden do provozu nejdříve za čtyři roky.

David Albright, prezident Ústavu pro vědu a mezinárodní bezpečnost, je podle NBC jeden z mála lidí ve Washingtonu, kterého reaktory u Khušábu znepokojují dlouhodobě. "(Projekt) je mnohem dál, než jsme čekali, a trvale se rozvíjí. Nevíme, jestli tam mají palivo nebo těžkou vodu, ale zvenčí se zdá být dokončena velká stavba. Nevíme, co se děje uvnitř,“ řekl.

Podle Albrighta by dvojice zařízení jižně od reaktoru spuštěného v roce 1998 mohla ročně vyrobit čtyři až pět jaderných zbraní. Navíc se domnívá, že by se v nich tajně mohlo vyrábět třeba tritium potřebné k výrobě termonukleárních zbraní jako například vodíkových bomb.

Albrightovy obavy potvrzuje Zia Mian z Princetonské univerzity. "Dva další reaktory jim dovolují vyrobit mnohem více hlavic, ale také mnohem lehčí a složitější zbraně pro střely delšího doletu,“ řekl s tím, že navíc předpokládá, že Pákistán modernizuje centrifugy na obohacování uranu v Kahutě nedaleko Islámábádu. "Série zpráv už přinesly důkazy o vývoji třetí a čtvrté generace mnohem výkonnějších centrifug,“ poznamenal.

Pákistánská vláda se k programu nevyjádřila. Nejmenovaný představitel ale NBC potvrdil, že reaktory jsou součástí zbrojního programu.

Odhadovaný rozsah jaderných arzenálů
USA9900 (5000 čeká rozebrání)
Rusko8500 až 10000 (Není jisté, kolik funkčních a kolik vůbec. Značné množství v budoucnu čeká rozebrání.)
Francienecelých 300
Čína240
Velká Británie185
Izrael150 až 200
Pákistán60 až 80
Indie50 až 70
Severní Korea5 až 10
JARUpustila od jaderného programu v roce 1989 a šest zbraní bylo rozebráno.
Brazílie, ArgentinaRovněž od programu odstoupily.
Írán, Jižní Korea, Tchajwan, Alžírsko, EgyptTyto země veřejně demonstrují nebo u nich jsou náznaky jaderných ambicí.
Zdroj: americké akademické a vládní statistiky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám