Hlavní obsah

Nepál si notuje s Pekingem, chce se oprostit od vlivu Indie

Právo, Zdeněk Nevělík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepál, malá himálajská země vmáčknutá mezi dva obry na jihu a severu, je na cestě sbližování s Čínou a snaží se oprostit od historicky dominantního vlivu Indie.

Foto: Profimedia.cz

Prezentace čínských autobusů v nepálském Pátanu

Článek

Jasný signál nového kurzu vlády v Káthmándú vyslala neúčast na vůbec prvním vojenském cvičení v rámci Iniciativy Bengálského zálivu pro multisektorovou technickou a ekonomickou spolupráci (BIMSTEC, sdružující kromě Indie a Nepálu také Bangladéš, Barmu, Srí Lanku, Thajsko a Bhútán).

Rozhodnutí přišlo jako studená sprcha pro Indii, která cvičení podnítila a pro niž se ještě donedávna opomíjený BIMSTEC stal nástrojem udržení vlivu v zemích Bengálského zálivu tváří v tvář rostoucí čínské přítomnosti v regionu.

Blokáda zlomem

Khadga Prasad Oli, nepálský premiér a šéf Komunistické strany Nepálu, zdůraznil, že jeho země se nemíní stát členem žádné vojenské aliance a vzdát se tradiční politiky založené na neangažovanosti. A aby potvrdil odklon od Indie, jeho země se krátce nato zúčastnila již druhého společného vojenského cvičení s Čínou.

Daleko více než tyto manévry, kam Nepál vyslal čistě symbolicky hrstku vojáků, ale Dillí trápí dohoda z roku 2016 mezi Káthmándú a Pekingem, díky které Nepál získal přístup ke čtyřem čínským námořním přístavům – Tchien-ťin, Šen-čen, Lien-jün-kang a Čan-ťiang – a třem tzv. suchým přístavům – Lan-čou, Lhasa a Žikace. Úmluva totiž do budoucna otevírá Nepálu možnost oprostit se od takřka naprosté energetické a potravinářské závislosti na Indii.

Jedním z impulzů pro podpis dohody se stala blokáda nepálsko-indické hranice na přelomu let 2015–2016. K doladění detailů došlo poté, co komunisté letos vyhráli volby a Oli se znovu stal premiérem. Za prioritu si stanovil železniční a silniční propojení Nepálu, který se loni přidal k čínské iniciativě Pásmo a Stezka – čímž Indii také nijak nepotěšil.

Káthmándú se cítí vítězem

Získaný přístup k čínským přístavům je velkým vítězstvím Nepálu nad jižním sousedem a stvrzuje jeho nezávislost a svrchovanost. Pokud bude dohoda náležitě uplatňována, podle expertů přinese Nepálu více možností, a tudíž i větší sebevědomí při jednání s Indií.

Čína se v Nepálu stále více angažuje také ekonomicky – loni zde investovala přes osm miliard dolarů, 183 mld. korun) a překonala tak Indii coby největšího zahraničního investora.

Čína sice nemůže pro Nepál být v žádném případě náhradou za Indii, pouze alternativou v případě dalšího indického nátlaku. Současný vývoj indicko-nepálských vztahů ovšem i tak ukazuje na šířící se trhliny ve vzájemném porozumění.

Reklama

Výběr článků

Načítám