Hlavní obsah

Nejméně 272 obětí si vyžádalo zemětřesení s tsunami v Indonésii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakarta
Aktualizováno

Nejméně 272 mrtvých si vyžádalo zemětřesení s následnou přívalovou vlnou, které postihlo západní pobřeží Indonésie. Stovky dalších lidí úřady pohřešují. Otřesy o síle 7,7 stupně Richterovy škály zasáhly několik ostrovů.

Článek

Vlna tsunami smetla deset vesnic. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na místní úřady. Zároveň dnes začala chrlit dým a popel sopka Merapi na ostrově Jáva, kde žhavý popel zranil dvě desítky osob. [celá zpráva]

Zemětřesení nastalo v pondělí v 16:42 SELČ v hloubce pouhých 14,2 kilometru asi 77 kilometrů západně od ostrůvku Jižní Pagai v odlehlém a řídce obydleném souostroví Mentawai u sumaterského pobřeží, uvedla americká geologická služba (USGS).

Tato zóna leží asi 240 kilometrů od Bengkulu na ostrově Sumatra a 280 kilometrů od města Padang, v regionu hojně navštěvovaném turisty.

Přívalová vlna smetla deset vesnic

Úřady v prvních okamžicích vydaly varování před přívalovou vlnou, ale brzy ho odvolaly. Avšak tichomořské centrum pro varování před tsunami oznámilo, že zemětřesení vyvolalo silnější přívalovou vlnu.

Na několika menších ostrovech smetla obrovská vlna deset vesnic, řekl agentuře AFP mluvčí indonéské agentury pro živelné pohromy. Ostrov Jižní Pagai zasáhly třímetrové vlny a voda se dostala 600 metrů do vnitrozemí, sdělil šéf krizového centra ministerstva zdravotnictví.

"Vlny v obci Muntei poškodily 80 procent staveb a mnozí obyvatelé jsou pohřešováni," sdělil. Nejnovější bilanci obětí a pohřešovaných ohlásil nejmenovaný činitel místní televizní stanici.

Mezi pohřešovanými je i devět Australanů, kteří v pondělí pluli k jednomu z ostrůvků v oblasti. Na pátrání po Australanech se podílí loď a letoun.

Další lodě byly podle svědků zničeny nebo poškozeny obrovskými vlnami.

Tisíce lidí evakuovali kvůli sopce

Zároveň v úterý v Indonésii nastala erupce sopky Merapi na ostrově Jáva. Vulkán třikrát po sobě vychrlil dým a popel. Úřady již v pondělí před erupcí varovaly a přiměly tisíce lidí žijících na jižní straně sopky k evakuaci. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám