Hlavní obsah

Indonéská sopka chrlí dým, tisíce lidí opouštějí domovy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakarta

Indonéská sopka Mount Merapi začala v posledních třech dnech chrlit kouř a tamní úřady vydaly v pondělí nejvyšší stupeň varování. Lidé žijící na svahu vedoucím k probuzenému vulkánu byli evakuováni do vzdálenějších provizorních přístřeší.

Článek

Úřady k tomuto účelu připravily přístřeší pro 11 tisíc vesničanů. Ti se začali přesouvat poté, co zazněly varovné sirény reagující na horký plyn táhnoucí se ze čtyřkilometrové vzdálenosti. Plyn vyvolal mezi lidmi žijícími v blízkosti sopky paniku.

Sopka může vybuchnout v podstatě kdykoliv. Podle úřadů však stále velký počet lidí nevyslyšel varování a zůstal ve svých domovech. Někteří však byli přinuceni, aby se odstěhovali.

„Přiměli jsme lidi, kteří žijí blízko sopky, zvláště starší, děti, těhotné a nemocné, aby se odstěhovali. Ve vesnicích u sopky zůstalo stále 93 lidí,“ řekl zástupce starosty v Cangkringanu.

Sopka začala být více aktivní od zemětřesení v roce 2006, které zabilo 5700 lidí. Více než 60 zahynulo při erupci v roce 1994. V roce 1930 při erupcích zemřelo 1300 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám