Hlavní obsah

Napětí na Srí Lance trvá, prezident neodstoupil

Kolombo

Napětí na Srí Lance trvá i po útěku prezidenta Gotabaji Radžapaky. Ten stále nesložil funkci, i když kancelář premiéra tvrdila něco jiného. Mezitím se úřadujícím prezidentem stal premiér Ranil Vikremansingh, vyhlásil výjimečný stav a nařídil potlačit protesty.

Foto: Rafiq Maqbool, ČTK/AP

Demonstranti před kanceláří srílanského premiéra

Článek

Radžapaksa odletěl ve středu ve vojenském letadla na Maledivy. Z nich zamířil ve čtvrtek do Singapuru a z něj by měl časem letět do Saúdské Arábie.

Stále však nezaslal rezignační dopis, takže formálně zůstává hlavou státu. To mu zajišťuje imunitu.

Na Srí Lance vyhlásili výjimečný stav

Svět

Demonstranti ho chtějí stíhat kvůli korupci a vytunelování země, mohl by však být stíhán i za válečné zločiny, protože velel armádě v době, kdy zakončovala vojenskou operaci proti vzbouřeným Tamilským tygrům. A ta proti nim postupovala velmi tvrdě.

Předseda parlamentu, který s Rádžapaksou mluvil, uvedl, že je prezident pod velkým tlakem a budou podniknuty kroky, aby poslal rezignační dopis tak rychle, jak to jen bude možné. Žádný termín ale neoznámil.

Srílanský prezident utekl ze zplundrované země, uprchl i jeho bratr

Svět

Neochota prezidenta odstoupit přilévá olej do ohně hněvu demonstrantů. Ti současně požadují demisi premiéra, který se už označil za úřadující hlavu státu a vyhlásil v celé zemi, které zoufale chybí palivo, výjimečný stav.

V Západní provincii, kde leží největší město země Kolombo, vyhlásil i noční zákaz vycházení. „Nemůžeme roztrhat ústavu. Nemůže dovolit fašistům, aby převzali moc. Musí skončit s fašistickou hrozbou pro demokracii,” uvedl premiér.

Ve středu demonstranti obsadili kancelář prezidenta, ale ve čtvrtek uvedli, že v zájmu udržení míru odešli ze všech okupovaných budov, včetně prezidentského paláce.

Část se jich však shromáždila před parlamentem a požadovala, aby do něj mohla vejít.

Jak vládnoucí rodina Rádžapaksových zruinovala Srí Lanku

Svět

Středeční střety mezi demonstranty a policisty, kteří se jim snažili zabránit vniknout do kanceláře ministerského předsedy, si vyžádaly 40 zraněných. Jeden člověk zasažený slzným plynem zemřel.

Demonstranti varují, že jejich protesty opět zesílí, pokud prezident neodstoupí.

Od soboty, kdy demonstranti vnikli do jeho rezidence, nepromluvil.

Srílanský prezident po mohutných protestech ve středu odstoupí

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám