Hlavní obsah

Na Srí Lance vyhlásili výjimečný stav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolombo

Srílanský premiér Ranil Vikremesingh vyhlásil ve středu na Srí Lance výjimečný stav. V západní provincii, kde se nachází metropole Kolombo, platí zákaz vycházení, není ale zatím jasné, zda úplný, či noční. Oznámil to mluvčí kanceláře premiéra. Policisté zasáhli proti demonstrantům bouřícím se proti vedení země. Premiér se mezitím ujal funkce prezidenta, protože hlava státu utekla a složila ji.

BEZ KOMENTÁŘE: Na Srí Lance vyhlásili výjimečný stav. Proti demonstrantům použily ozbrojené složky slzný plynVideo: AP

 
Článek

„Premiér jako prozatímní prezident vyhlásil výjimečný stav (v celé zemi) a zavedl zákaz vycházení v západní provincii,“ oznámil podle agentury Reuters Vikremesinghův mluvčí.

Premiér se stal podle srílanské ústavy novou hlavou státu, protože prezident Gotabaja Radžapaksa, který uletěl ze země, funkci složil.

Výjimečný stav byl vyhlášen poté, co tisíce demonstrantů v metropoli ve středu zamířily od hlavního místa protestu v Galle Face Green, kde je rezidence prezidenta, k 20 minut vzdálené kanceláři premiéra na Flower Road.

Srílanský prezident utekl ze zplundrované země, uprchl i jeho bratr

Svět

Proti demonstrantům pochodujícím ke kanceláři premiéra a k parlamentu zasáhla policie. Použila slzný plyn.

Ke kanceláři premiéra se nakonec dav dostal, pokusil se ale vyvrátit bránu. Kancelář střeží těžce ozbrojená ochranka i policisté.

Foto: Rafiq Maqbool, ČTK/AP

Srílanská policie použila proti demonstrantům slzný plyn.

Dav se postupně rozrostl. Demonstranti varovali, že neodejdou, dokud se nevyřeší budoucnost zbankrotované země. Požadují demisi premiéra a volby.

Podle nich vyslání helikoptér, jež jim přelétají nad hlavami, a nasazení policejních sil ukazují, že režim míní dál zastrašovat obyvatele.

Foto: Eranga Jayawardena, ČTK/AP

Sílanský premiér Ranil Vickremesingh

Virkemesing odmítá odstoupit s tím, že chce odejít až po ustavení nové vlády, aby v zemi nepanovalo bezvládí.

Protestujícím vadí i to, že se po odchodu prezidenta Gotabaji Radžapaksy automaticky na třicet dní stává úřadujícím prezidentem premiér. Gotabaja Radžapaksa o víkendu slíbil, že ve středu odstoupí. Ve středu uletěl a vzdal se funkce.

Jak vládnoucí rodina Rádžapaksových zruinovala Srí Lanku

Svět

Srí Lankou otřásají protesty, protože země je na hranici bankrotu, nesplácí dluhy, nemůže si nakoupit paliva, takže benzín a nafta tam jsou jen pro autobusy, vlaky, sanitky nebo auta rozvážející potraviny. Hojné jsou výpadky dodávek elektřiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám