Hlavní obsah

Na poli našli tajemné čisté krystaly, v JAR vypukla diamantová horečka

– Pretoria

Tisíce obyvatel Jižní Afriky všeho nechaly a vydaly se za zářným snem do vesnice KwaHlathi, kde v sobotu propukla novodobá diamantová horečka. Jeden z místních totiž na poli našel šutříky čiré horniny a panuje přesvědčení, že by se mohlo jednat o diamanty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zlatá horečka v Jižní Africe. Tisíce lidí sbírají čiré krystaly ve víře, že jde o diamantyVideo: Reuters

 
Článek

Úřady nadšení mírní a prosí o zdrženlivost. Není jim to však nic platné. Davy lidí zaplavily pole a přilehlá pole jako kobylky. Krystaly neznámého původu sbírají jako diví.

„Budu utrácet v klubech, koupím si auta...,“ chlubil se přímo na poli redaktorce britské stanice BBC jeden z nadšených sběratelů. „Znamená to, že se naše životy od základu změní,“ maluje si další. Novodobou zlatou horečku ale patrně vystřídá hořké vystřízlivění, a to zřejmě již velmi brzy.

Může jít o křemen

Jihoafrická vláda totiž na místo vyslala geology a odborníky na minerály, kteří by měli záhadě přijít na kloub. Ti budou s největší pravděpodobností nuceni konstatovat, že se o nejcennější minerál nejedná.

Nový milionář z chatrče. Zemědělec vyoral diamant

Koktejl

Podle serveru listu The Times by mohlo jít například o křemen nebo dolerit.

Prosby a varování úřadů nicméně místním nezabránily, aby už průzračné krystaly neznámého původu dál sbírali a začali s nimi dokonce obchodovat. Cena se už vyšplhala na 100 až 300 jihoafrických randů (150 až 450 korun) za kus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám