Hlavní obsah

Do centra Almaty vjely transportéry. Zlikvidovali jsme desítky lidí, oznámila policie

Aktualizováno

Na hlavní náměstí v kazašském největším městě Almaty, kde třetím dnem stovky lidí protestují proti vládě, vjelo několik obrněných transportérů, informují zpravodajové agentury Reuters. Policie v Almaty podle její mluvčí zlikvidovala desítky lidí, kteří v noci zaútočili na administrativní budovy, napsala agentura TASS. Při potyčkách s protestujícími přišlo v Almatě o život nejméně 12 policistů, napsala agentura TASS.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Do centra Almaty vjely transportéry. Zlikvidovali jsme desítky lidí, oznámila policieVideo: Reuters

 
Článek

„Desítky útočníků byly zlikvidovány a jejich totožnost zjišťujeme,“ uvedla mluvčí, podle které se výtržníci mimo jiné pokusili proniknout do policejních budov ve městě.

Mluvčí kazašské policie neupřesnila, co má výrazem „zlikvidovat“ na mysli. Uvedla ale, že pokračuje „protiteroristická operace“ a lidé by neměli vycházet ven.

Prezident Kazachstánu Kasym-Žomart Tokajev požádal prezidenty postsovětských států sdružených do Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB), aby mu pomohli potlačit nepokoje.

Rusko vyslalo do Kazachstánu výsadkáře

Evropa

Rusko ve čtvrtek v reakci na to oznámilo, že vyslalo své výsadkáře do Kazachstánu jako součást mírových sil, které mají přispět k uklidnění situace.

Tisícovka zraněných

Kazašské ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek oznámilo, že při nepokojích v zemi bylo zraněno přes 1000 lidí, z nichž téměř 400 muselo být hospitalizováno.

Ve středu úřady v Almaty oznámily, že bezpečnostní složky zahájily „protiteroristickou operaci“. Ve čtvrtek ráno jsou v centru města a na hlavním náměstí desítky vojáků. Když se přiblížili k davu, bylo slyšet střelbu, podle ruskojazyčné verze BBC byla intenzivní.

Foto: Mariya Gordeyeva, Reuters

Vojáci na náměstí v kazachstánském Almaty

Nejhorší protesty za dekádu

Kazachstán, největší a nejbohatší ze středoasijských zemí, zažívá nejhorší protesty za posledních nejméně deset let. Prezident Kasym-Žomart Tokajev z chaosu v zemi obvinil „provokatéry z domova i ze zahraničí“.

Foto: Vladimir Tretyakov, ČTK/AP

Nepokoje v Kazachstánu

Prezident Kazachstánu žádá o pomoc postsovětské státy, vyhlásil výjimečný stav

Blízký a Střední východ

Protesty v Kazachstánu vypukly 2. ledna ve městě Žanaozen, den po zrušení cenového stropu na LPG, jehož ceny se obratem zdvojnásobily. K nespokojeným motoristům se přidali i další obyvatelé v obavě, že následovat bude zdražení potravin a dalšího zboží.

Autobus zapálený při protestech v Almaty

„U nás vše závisí na plynu. Jestli zdraží plyn, zdraží vše. A obyčejní lidé mají tak nízké příjmy, že budou žít ještě hůř,“ objasnil jeden z demonstrantů, Jerlan Sarkulov, internetovému listu Gazeta.ru. Následně se demonstrace rozšířily do dalších měst země.

Prezident pod tlakem demonstrací odvolal vládu a už dříve také vyhlásil výjimečný stav v Almaty a na západě Kazachstánu, kde protesty den po Novém roce začaly. Situace se ale neuklidnila.

Protesty v Almaty

Rusové stojí za Tokajevem

Moskva, která je tradičním spojencem Kazachstánu a považuje ho za součást své sféry vlivu, za autoritářskou hlavou státu Kasymem-Žomartem Tokajevem stojí a vyzvala k řešení situace prostřednictvím ústavy, nikoliv pouličního násilí. „Jsme přesvědčeni, že naši přátelé mohou sami vyřešit své vnitřní problémy,“ řekl mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov podle agentury RIA Novosti a vyzval ostatní země, aby se vyvarovaly vměšování do vnitropolitické situace v Kazachstánu.

Moskva stojí za kazašským vládcem Tokajevem

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám