Hlavní obsah

Moskva stojí za kazašským vládcem Tokajevem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko se prozatím nechce nikterak vměšovat do situace v sousedním Kazachstánu, kde původní protesty proti zdražení zkapalněného plynu přerostly v násilné nepokoje v ulicích Alamaty a dalších velkých měst. V plamenech se ocitla mimo jiné i rezidence prezidenta. Moskva za autoritářskou hlavou státu Kasymem-Žomartem Tokajevem stojí a vyzvala k řešení situace prostřednictvím ústavy, nikoliv pouličního násilí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KLOMENTÁŘE: Demonstranti zdemolovali policejní vozidla v AlmatyVideo: Reuters

 
Článek

„Jsme přesvědčeni, že naši přátelé mohou sami vyřešit své vnitřní problémy," řekl mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov podle agentury RIA Novosti a vyzval ostatní země, aby se vyvarovaly vměšování do vnitropolitické situace v Kazachstánu.

Ruské ministerstvo zahraničí podle agentury Interfax dodalo, že řešení situace v rámci ústavy je přesně to, o co se prezident Tokajev snaží. „Prosazujeme mírové řešení všech problémů prostřednictvím ústavy a práva a dialogu, nikoliv prostřednictvím pouličních nepokojů a pošlapávání zákona.”

Drama v Kazachstánu: Dav zbil policisty, zkonfiskoval jim zbraně a zapálil sídlo prezidenta i radnici

Svět

Protesty v Kazachstánu vypukly 2. ledna ve městě Žanaozen den po zrušení cenového stropu na LPG, jehož ceny se obratem zdvojnásobily. K nespokojeným motoristům se přidali i další obyvatelé v obavě, že následovat bude zdražení potravin a dalšího zboží.

„U nás vše závisí na plynu. Jestli zdraží plyn, zdraží vše. A obyčejní lidé mají tak nízké příjmy, že budou žít ještě hůř," objasnil jeden z demonstrantů, Jerlan Sarkulov, internetovému listu Gazeta.ru. Následně se demonstrace rozšířily do dalších měst země.

Prezident pod tlakem demonstrací odvolal vládu a už dříve také vyhlásil výjimečný stav v Almaty a na západě Kazachstánu, kde protesty den po Novém roce začaly. Situace se ale neuklidnila.

Po protestech proti zdražení LPG v Kazachstánu skončilo dvě stě lidí v cele

Svět

V bývalé sovětské středoasijské republice, kde je veřejný život přísně kontrolovaný a parlament se obejde bez opozice, jsou veřejné protesty velmi vzácné a také nezákonné, pokud je organizátoři v předstihu nenahlásí.

Protesty otřásly obrazem bývalé sovětské republiky jako politicky stabilní a přísně kontrolované země, která tři desetiletí své nezávislosti využila k přilákání stovek miliard dolarů zahraničních investic do svého ropného průmyslu, poznamenala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev při setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám