Hlavní obsah

Na Floridě popravili sériového vraha homosexuálů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Na Floridě byl ve čtvrtek popraven 57letý Gary Ray Bowles, který zabíjel homosexuály. Dostal smrtící injekci poté, co Nejvyšší soud zamítl jeho odvolání. Bowles se přiznal, že v roce 1994 zabil šest lidí mezi státy Florida a Maryland, ale odsouzen byl jen za tři vraždy.

Foto: ČTK/AP

Popravený Gary Ray Bowles

Článek

Bowlesovi se přezdívalo vrah od dálnice I-95, protože většina jeho obětí byla nalezena u této klíčové dálnice vedoucí podél východního pobřeží USA.

Podle vyšetřovatelů Bowles v mládí odešel z domu, kde byl zneužíván, a živil se jako homosexuální prostitut. Byl dvakrát odsouzen za loupež, napadení a znásilnění. Po propuštění z vězení se v roce 1993 přestěhoval do Daytona Beach, kde žil s přítelkyní. Když zjistila, že dál pracuje jako homosexuální prostitut, opustila ho.

V následujícím roce začal Bowles zabíjet homosexuály kupující si prostituty, které vinil z rozpadu svého vztahu. Vztek měl zejména kvůli tomu, že jeho bývalá přítelkyně šla na potrat.

Po dlouhém stíhání ho policie dopadla v Jacksonvillu, kde se ukrýval pod falešnou identitou.

Smrt a dvě doživotí k tomu

Za vraždu 47letého Waltera Hintona byl odsouzen k smrti. Za vraždy 59letého Johna Hardyho Robertse a 37letého Alberta Alcieho Morrise, ke kterým se přiznal, byl odsouzen na dva doživotní tresty.

Bowles se stal 99. odsouzencem, který byl na Floridě popraven od roku 1976, kdy byl obnoven trest smrti, uvedl deník Daytona Beach News-Journal. Je současně třináctým Američanem popraveným tento rok.

Poprava v Texasu navzdory testu DNA

Bowles byl popraven den poté, co v Texasu vykonali trest smrti na 48letém Larrym Swearingenovi za únos, znásilnění a vraždu 19leté studentky Melissy Trotterové z roku 1998. Nikdy se k ní nepřiznal. Úřady podle něj opomíjely důkazy svědčící pro něj. DNA z krve pod nehty oběti nebyla jeho.

Foto: Reuters

Popravený Larry Swearingen

Žaloba tvrdila, že v případě DNA mohlo dojít k její kontaminaci. Pracovník, který vzorek odebíral, se přiznal, že to dělal poprvé. Podle obžaloby svědčila proti Swearingenovi „hora důkazů“.

Také státní zástupce Kelly Blackburn, který se jeho případem zabýval od roku 2010, o jeho vině nepochyboval. „Nikdy jsem nebyl více přesvědčen o vině Larryho Swearingena, než jsem dnes. Večer nebude popraven nevinný. Bude popraven muž, který unesl, znásilnil a uškrtil Melissu Trotterovou,“ prohlásil před popravou v reakci na vyjádření Swearingena, který řekl, že večer bude popraven nevinný člověk.

Pochybností však podle listu The Washington Post bylo více. Jasně stanovená nebyla ani doba smrti oběti, která byla nalezena až 25 dní po svém zmizení. Podle některých analýz musela zemřít později, protože měla v žaludku nerozložené jídlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám