Hlavní obsah

Na Filipíny se žene tajfun Melor. Úřady evakuovaly tři čtvrtě miliónu lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila

Filipínské úřady kvůli blížícímu se tajfunu v centrální části souostroví evakuovaly přes 700 tisíc lidí. Tropická cyklóna Melor během víkendu výrazně zesílila a panují obavy, že napáchá tragické škody. Východní ostrov Samar od noci na pondělí bičuje silný vichr a sužují prudké lijáky. V pondělí ráno dosahovala rychlost větru v nárazech až 200 kilometrů za hodinu.

Foto: China Stringer Network, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Přinese mnoho srážek a takhle silné lijáky v téhle části světa znamenají sesuvy půdy a povodně,“ varoval před tajfunem meteorolog CNN Derek Van Dam a dodal, že bouře odpovídí síle hurikánu třetí, tedy středně silné kategorie.

Národní agentura pro krizové situace nařídila okamžitou evakuaci 725 tisíc lidí, většinu z nich z jižní části ostrova Luton.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mimořádná opatření se dotkla také letecké dopravy, zrušeny byly prozatím čtyři desítky letů. Na letištích a v přístavech podle úřadů uvízlo asi osm tisíc cestujících. Zavřeny zůstaly také školy.

Tropické bouře jsou na Filipínách časté. Nejtragičtější byl v posledních letech tajfun Haiyan, který souostroví postihl v roce 2013. Přírodní katastrofa tehdy připravila o život víc než  7000 lidí. Největší škody Haiyan napáchal ve městě Tacloban, a právě tam podle metrologických modelů současná bouře udeří nejsilněji.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám