Hlavní obsah

Na Čínu se žene supertajfun Lekima s větrem o rychlosti 190 km/h

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes pět stovek zrušených letů, přerušená doprava na vysokorychlostní železnici, desetitisíce domácností bez elektrického proudu, uzavřené školy, obchody a tržnice. Tchaj-wan ohrožuje supertajfun Lekima, kvůli němuž čínský meteorologický ústav vyhlásil stav nejvyššího nebezpečí. Tajfun provázejí lijáky a vítr, který v nárazech dosahuje rychlosti 190 km/h.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tchaj-wan ohrožuje supertajfun LekimaVideo: Reuters

 
Článek

Supertajfun má na svědomí už první oběť. Na 64letého muže spadl na Tchaj-wanu strom. Před povodněmi bylo zatím evakuováno více než 2500 lidí. Úřady varují před sesuvy půdy.

Čínský národní meteorologický ústav označil tajfun za nejsilnější od roku 2014. Východočínskou pobřežní provincii Če-ťiang by měl živel zasáhnout v sobotu a postupně by se měl přesouvat na sever. V regionu kolem delty řeky Jang-c’-ťiang, kde se nachází i Šanghaj, úřady varovaly před velmi silnými poryvy větru, které by měly trvat až do neděle. Z okolí města má být evakuováno kolem 16 tisíc lidí.

Foto: Chiang Ying-ying, ČTK/AP

Tchaj-wan zasáhl vichr a lijáky, valí se na něj supertajfun.

Čínské úřady rovněž varovaly před záplavami na východních úsecích řeky Jang-c’-ťiang a Žluté řeky. Výstraha nyní platí do středy příštího týdne.

Tajfuny jsou v letních měsících v Číně relativně běžné. Minulý týden ale meteorologové oznámili, že letos byl počet tajfunů oproti předchozím rokům podprůměrný.

Foto: Chiang Ying-ying, ČTK/AP

Na Tchaj-wanu má v nejbližších hodinách udeřit supertajfun Lekima

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám