Hlavní obsah

Muslimové ve světě pálí fotky Macrona i francouzské vlajky

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Tisíce muslimů ve světě v pátek opět demonstrovaly proti francouzskému prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, který odmítá ustoupit v otázkách svobody projevu. Například na demonstraci v Bangladéši označili Macrona za „největšího teroristu na světě”. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Protesty proti francouzskému prezidentovi v Kábulu

Článek

Poté co muslimský radikál z Čečenska před dvěma týdny na předměstí Paříže sťal hlavu dvaačtyřicetiletému učiteli Samuelu Patymu, který se svými studenty rozebíral karikatury proroka Mohameda v satirickém týdeníku Charlie Hebdo, se nejen ve Francii opět rozproudila debata o svobodě slova.

Zatímco francouzský národ truchlil a uctíval památku svobodomyslného učitele, tisíce muslimů ve světě volaly po bojkotu francouzských výrobků. Vadila jim slova prezidenta Emmanuela Macrona, který právo na zveřejňování karikatur náboženských představitelů hájil.

Rekonstrukce bestiálního útoku v Nice. Vyřiďte dětem, že je miluju, vzkázala matka před smrtí

Evropa

Ve čtvrtek přišel ale další útok. Jednadvacetiletý migrant z Tuniska bestiálním způsobem zavraždil tři Francouze v Nice, z toho dvě ženy, přičemž jedné z nich téměř uřízl hlavu. Francouzský prezident ale opět odmítl kapitulovat a zopakoval, že nerezignuje na hodnoty, na kterých liberální Francie stojí. Macron chce v zemi podle svých slov pouze takový islám, který je „osvícený”.

Francie v reakci na čtvrteční teroristický útok posílila bezpečnost a nasadila do ulic více policistů.

Navzdory vraždám demonstrovali proti Macronovi

Tisíce lidí v muslimském světě se tak opět vydaly demonstrovat. Ne proti vraždám spáchaným muslimy, nýbrž proti Macronovi. V Afghánistánu naštvaní občané dokonce zapálili francouzskou vlajku. Podle agentury Reuters byly nepokoje také v Indii, Indonésii a Bangladéši, kde francouzského prezidenta označili za „největšího teroristu na světě”.

Foto: Mahmud Hossain Opu, ČTK/AP

Protesty v Bangladéši

„Macron podňěcuje islamofobii,” řekl agentuře jeden z bangladéšských demonstrantů Akramul Haq. „Nerozumí moci, kterou islám má. Muslimský svět tohle nenechá jen tak být,” dodal.

Někteří další protestující přinesli na akci hadrové panáky a fotky Macrona, které následně zapálili.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil svůj francouzský protějšek za „mentálně narušeného” člověka a pohrozil, že bude bojkovat francouzské produkty.

Muslimové mají právo zabíjet miliony Francouzů, napsal expremiér Malajsie

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám