Hlavní obsah

Možný nový šéf Pákistánu trpí duševními poruchami

Právo, mcm

Asíf Alí Zardárí, vdovec po Benazír Bhuttové, má velkou šanci stát se příštím pákistánským prezidentem ve volbách, které se konají příští týden. Je otázka, zda by to zemi prospělo: podle amerických lékařů totiž trpí vážnými duševními problémy. Tvrdí to list Financial Times.

Foto: Pakistan People's Party/Handout , Reuters

Asíf Alí Zardárí. V pozadí jeho syn Bilavál.

Článek

V posledních dvou letech se prý Zardárí potýkal nejen s posttraumatickým stresem a silnými depresemi, nýbrž i s demencí. Vyplývá to z lékařských záznamů o muži, který je nyní spolupředsedou největší pákistánské strany, PPP.

Nynější prezidentský kandidát strávil kvůli úplatkářství jedenáct z posledních dvaceti let ve vězení. Tvrdí, že tam byl i mučen. V lékařské zprávě uvádí newyorský psychiatr Philip Saltiel, že následkem věznění Zardárí stále trpí „emoční nevyrovnaností“ a má problémy se soustředěním i s pamětí. „Přinejmenším rok nepředpokládám žádné zlepšení,“ napsal psychiatr v březnu 2007.

Jiný newyorský expert, Stephen Reich, tvrdí, že jeho klient si nepamatuje datum narození své ženy a dětí, přemýšlí o sebevraždě a opakovaně se projevuje jako bojácný.

Expertízy využil Zardárí jako argument pro odklad procesu před britskými soudy. U nich ho kvůli korupci zažalovala pákistánská vláda, která se snaží získat část z jeho britských majetků. Nyní politikovo okolí tvrdí, že je v pořádku a fit pro novou funkci.

Dvousetmilionový Pákistán je jadernou zemí, která má vážné ekonomické problémy i potíže se zvládáním islámského radikalismu. Řada expertů tvrdí, že se tady skrývají Usáma bin Ládin a další činitelé al-Kajdá. Politickou situaci zkomplikoval úterní odchod druhé největší strany PML-N z koalice, která minulý týden sesadila prezidenta Parvíze Mušarafa.

Reklama

Související témata:

Související články

V Pákistánu se rozpadla vládní koalice

Pákistánská muslimská liga expremiéra Naváze Šarífa končí spolupráci s hlavní vládní stranou Asífa Alího Zardarího, vdovce po zavražděné expremiérce Bénazír...

Výběr článků

Načítám