Hlavní obsah

Moře u Fukušimy vykazuje výrazně vyšší hodnoty zamoření

– Tokio

Voda v moři u jaderné elektrárny Fukušima mnohonásobně překračuje limity radiace. Ta je 1250krát vyšší, než je povolený limit. Zamoření bylo naměřeno asi 300 metrů od pobřeží.

Foto: Yomiuri Shimbun, Reuters

Japonští zdravotníci připravují speciální látku, v níž přepravili jednoho ze zaměstnanců elektrárny, který dostal vyšší dávku radiace.

Článek

Hodnoty jsou osmkrát vyšší, než byly v témže místě naměřeny minulý týden. "Radioaktivní materiál se bude přílivem dál šířit. K jeho pohlcení je potřeba velké množství řas a organismů," popsal mluvčí japonského úřadu pro jadernou bezpečnost Hidehiko Nišijama.

V moři vědci našli radioaktivní jód. Nišijama uvedl, že pokud by člověk vypil půl litru této vody, dostal by do sebe množství radiace odpovídající roční povolené dávce.

Úřady se obávají, že by v areálu poničené elektrárny mohla pronikat do spodních vod. V prostoru elektrárny jsou podle BBC stále místa, kde se radioaktivní voda nachází. První dny se používala k chlazení reaktorů. Podle některých expertů by mohla být prasklina v nádrži paliva třetího reaktoru.

Dva zaměstnanci elektrárny museli být ve čtvrtek převezeni do nemocnice. [celá zpráva]

Radiace v moři může být nebezpečná pro potravinový řetězec, mohou se jí kontaminovat mořské produkty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám