Hlavní obsah

Mohutný výbuch podmořské sopky u Tongy zvedl vlnu tsunami

Po mohutném výbuchu podmořské sopky Hunga Tonga-Hunga Ha’apai zasáhla pobřeží Tongy metrová vlna tsunami. Evakuovali se kvůli ní lidé u pobřeží, včetně tonžského krále Tupoua VI. Menší přílivová vlna dorazila i na Americkou Samou, varování vydalo také Fidži.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENtÁŘE: Satelitní záběry výbuchu podmořské sopky na TonzeVideo: Reuters

 
Článek

Podmořská sopka Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, která leží asi 65 kilometrů od metropole souostroví, vybuchla v pátek místního času (dnes brzy ráno SEČ), uvedl australský meteorologický úřad. Satelitní snímky ukázaly, jak se nad mořskou hladinou zvedl obrovský, až pět kilometrů široký oblak popela, páry a sopečných plynů, který dosáhl výšky 20 kilometrů.

Obyvatelka Tongy Mere Taufa řekla stanici BBC, že k erupci trvající osm minut došlo v době, kdy se chystali k večeři, a její mladší bratr si myslel, že poblíž vybuchla bomba: „Mým prvním instinktem bylo schovat se pod stůl. Chytila ​​​​jsem svou malou sestru a křičela na rodiče a další, ať dělají totéž.“

Dodala, že pak se do domu dostala voda. „Všude jste mohli slyšet křik, lidé křičeli, jak hledali bezpečně místo, na každého, aby se vydal výš,“ líčila.

Evakuace Krále

Pobřežní oblast na hlavním tonžském ostrově Tongatapu zaplavilo moře. Agentura AP s odkazem na místní média uvedla, že konvoj policejních a armádních vozidel pomáhal i s evakuací krále Tupoua VI., který má sídlo v paláci poblíž pobřeží.

Erupce zvedla vlnu tsunami vysokou 1,2 metru, k pobřeží u hlavního města Nuku'alofa dorazily vlny o výšce přes 80 centimetrů, uvedla agentura Reuters. Na Americké Samoi byly přílivové vlny vysoké zhruba 60 centimetrů. Na 800 km vzdáleném Fidži byla erupce hlasitější než hrom.

Varování před vlnami a vzestupem hladiny moře vydal i Nový Zéland, vzdálený skoro 2000 kilometrů. Místní obyvatelé tam informovali o zvucích připomínajících sonický třesk.

Při erupci se do ovzduší dostalo i velké množství popela, které zatemnilo oblohu. „Prší popel a drobné kamínky,“ uvedl jeden z uživatelů Twitteru.

Souostroví Tonga leží zhruba 1900 kilometrů severně od Nového Zélandu v tektonicky aktivní oblasti na rozmezí dvou litosférických desek. Podmořská sopka Hunga Tonga-Hunga Ha'apai tam vybuchla naposledy v roce 2015, několik aerolinek kvůli tomu tehdy muselo zrušit lety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám