Hlavní obsah

Milióny v hotovosti posílá Karzáímu i britská tajná služba MI6

Právo, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen americká CIA, ale také britská MI6 pravidelně posílá „balíky peněz“ afghánskému prezidentovi Hamídu Karzáímu. MI6 podle deníku The Daily Telegraph přiznala, že do Kábulu pravidelně posílá hotovost už 12 let, tedy od války v Afghánistánu.

Článek

Peníze jsou teoreticky určeny na speciální mírové programy, britští poslanci ale chtějí záruky, že nekončí v kapsách tamních zkorumpovaných úředníků.

Milióny dolarů, které úřadu afghánského prezidenta vyplácí americká zpravodajská služba CIA, jdou totiž podle deníku The New York Times do kapes šéfům radikálního hnutí Tálibán a dalších válčících skupin v zemi. Karzáí už údajně obdržel desítky miliónů dolarů, menší část z nich mu poslali právě Britové.

Poslanci chtějí kontrolu

„Musíme vědět víc o tom, jak a kde se peníze z Británie utrácejí – jaké jsou kontroly a jak skutečně prospívají obyvatelům Afghánistánu,“ řekl poslanec Skotské národní strany Angus Robertson.

Karzáí se o víkendu proti obviněním ze zneužívání peněz dodávaných prostřednictvím tajných služeb ohradil a ujistil, že jsou vypláceny výhradně vládním zaměstnancům.

Potvrzení o všech výdajích prý dává americké vládě a byl údajně ujištěn, že CIA mu bude dávat peníze dál.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám