Hlavní obsah

Milión dětí nechodí do školy kvůli Boko Haram

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abuja

Útoky nigerijské radikální skupiny Boko Haram (Západní výuka je rouhání), která se hlásí k Islámskému státu, měla vážný dopad na školní docházku. V Nigérii, Kamerunu, Čadu a Nigeru nechodí už rok do školy přes milión dětí, uvedla v úterý BBC s odkazem na Dětský fond OSN (UNICEF). Zavřeno bylo 2000 škol, stovky dalších se staly terči násilností, rabování a žhářských útoků.

Bojovníci Boko Haram

Článek

Boko Haram za šest let bojů zdevastovalo severovýchod Nigérie a rozšířilo svou činnost i do sousedních zemí. Jeho útoky si vyžádaly 17 000 obětí včetně šesti set učitelů. Z domovů kvůli nim odešly asi dva milióny Afričanů. Jako přístřeší pro tyto běžence slouží v Nigérii často právě školy.

„Ten konflikt je velkou ranou pro školství celé oblasti. Mnoho dětí nechodí kvůli násilí do školy už déle než rok, což zvyšuje riziko, že se do školy už nikdy nevrátí,” řekl Manuel Fontaine, který řídí sekci UNICEF pro západní a střední Afriku. Několik škol se sice v minulých měsících znovu otevřelo, ale třídy jsou přeplněné a chybějí pedagogové.

Operace se prodlouží

Nigerijský prezident Muhammadu Buhari dal armádě úkol skoncovat s touto skupinou do konce prosince. Podle BBC ale bude toto ultimátum určitě prodlouženo. Boko Haram sice přišlo pod tlakem nigerijské armády podporované vojáky sousedních zemí o větší města, ale je stále schopné útočit.

Skupina je zásadně proti západnímu způsobu výuky. Právě školy jsou častými terči útoků Boko Haram, která naprosto odmítá výuku dívek. Například loni v dubnu unesla z Chiboku na severovýchodě Nigérie ze školy zhruba 200 žaček. [celá zpráva]

Boko Haram vznikla roku 2002 a vojenské operace zahájila o sedm let později.[celá zpráva]

V dobytých oblastech vyhlásila v roce 2014 chalífát. [celá zpráva] Letos v létě se přihlásila se k Islámskému státu (IS). Nyní označuje území pod svou kontrolu za Západoafrickou provincii chalífátu IS. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám