Hlavní obsah

Miliardy dolarů na boj s terorismem od USA utratili Pákistánci jinak

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Spojené státy daly v uplynulých letech Pákistánu téměř sedm miliard dolarů na boj s islámskými povstalci zbytečně. Drtivou většinu peněz armáda nikdy neviděla. Uvedla to agentura AP s odkazem na dva pákistánské generály.

Článek

USA v letech 2002 až 2008, tedy v době, kdy teroristická síť al-Káida přeskupovala síly, daly Pákistánu na armádu a její boj v islamisty 6,6 miliardy USD (asi 115 miliard Kč). Podle agentury AP se však k armádě bojujícím s povstalci dostalo asi jen 500 miliónů (necelých devět miliard korun). Většina peněz šla do domácí ekonomiky a na boj s Indií.

Agentura poznamenala, že tehdejší vrchní velitel armády Parvíz Mušaraf byl zároveň prezidentem. Pro hlavního spojence Washingtonu v regionu tedy bylo snadné peníze směrovat jinam.

Podle zdrojů AP se to mimo jiné projevilo v nedostatku helikoptér, zařízení pro noční akce a také v nedostatečném výcviku. Například v roce 2007 se v obklíčení povstalců v kmenových oblastech ocitlo přes 200 vojáků. Nebyl ale k dispozici jediný vrtulník, který by je vyzvedl.

Zpráva o neúčelnosti amerických peněz na boj s islámskými povstalci byla zveřejněna v době, kdy USA jednají o navýšení pomoci Pákistánu. Kongres dal minulý týden zelenou jejímu trojnásobnému navýšení.

Povolil „sumu, která je nezbytná“, aby pomohla pákistánské armádě, přičemž stanovuje několik podmínek. Pákistán má prokázat snahu zastavit jaderné zbrojení a bojovat proti teroristickým skupinám. Armádu by přitom neměli ovlivňovat politikové či soudci a Islámábád má celkově zprůhlednit účetnictví.

Pákistán od Američanů získal v uplynulých letech víc peněz než kterákoliv jiná země. Zároveň je pro USA nejlevnější válečná fronta - v průměru na vojáka dají měsíčně 928 dolarů, zatímco v Afghánistánu je to 76 870 a v Iráku 85 640 dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám