Hlavní obsah

Milenci rozdělení válkou se znovu setkali po 71 letech

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Adelaide

Po 71 letech od románku, který spolu prožili, se ve čtvrtek v Austrálii sešli někdejší americký voják Norwood Thomas s Angličankou Joyce Morrisovou. Zamilovali se do sebe v Londýně v roce 1944, pak je ale jednoho od druhého odtrhla válka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Válečný veterán se setkal se svou dávnou láskouVideo: AP

 
Článek

„Pořád ještě chodíš. Ahoj,“ pozdravila Thomase 88letá Morrisová při opětovném shledání po téměř tři čtvrtě století v hotelovém pokoji v Adelaide. „Obejmu tě,“ odpověděl někdejší výsadkář z Virginie. Ještě před setkáním Thomas přiznal, že je „trochu nervózní“.

Dvojice se seznámila u Temže v Londýně v roce 1944. Jejich krátký vztah pak přervala válka a nasazení Thomase při invazi v Normandii.  On jí po válce psal, aby za ním přijela a z jeho domu „udělala domov“. Ona však jeho vzkaz pochopila špatně a vyrozuměla z něj, že Thomas je už ženatý a chce ženu kvůli ní opustit. Joyce Norwoodovu nabídku odmítla a životy obou se rozběhly každý svou cestou.

Oba uzavřeli manželství a měli děti, ona se s manželem přestěhovala do Austrálie. Po 30 letech se Joyce rozvedla, Norwoodova žena před deseti lety zemřela.

Joyce se nakonec loni rozhodla zjistit, co Norwood dělá, a požádala syna, aby se ho pokusil najít. Ten přes internet zjistil, že Thomas oslavil narozeniny seskokem s padákem v tandemu, a začal organizovat setkání. Prostřednictvím veřejné sbírky se mu podařilo zajistit peníze na cestu a příběh o shledání dávných milenců se rozletěl do světa. Nakonec Thomas po rozhovoru s Joyce před internet cestoval v doprovodu svého syna zdarma první třídou na náklady letecké společnosti Air New Zealand.

„Radši umřu cestou do Austrálie, než abych tady seděl a říkal si: co kdyby,“ prohlásil před nástupem do letadla a sotva se posadil vedle Joyce, dodal: „Toto je ta nejbáječnější věc, co se mi mohla přihodit“. „Máme před sebou nádherné dva týdny,“ odpověděla Joyce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám