Hlavní obsah

Medvěděv navštívil Kurily a pobouřil Japonce

Novinky, rei
Moskva

Prezident Dmitrij Medvěděv se stal prvním ruským lídrem, který navštívil Kurilské ostrovy. Jeho pondělní návštěva vyvolala nesouhlasnou reakci Japonska, které si shodně s Ruskem činí na ostrovy nárok. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Reuters

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv

Článek

Medvěděv navštívil Kunaširi, jeden ze čtyř ostrovů označovaných Rusy za Jižní Kurily a Japonci za Severní teritoria. Zdržel se čtyři hodiny a hovořil s místními představiteli.

Japonská reakce na sebe nedala dlouho čekat. Premiér Naoto Kan vyjádřil nad Medvěděvovou cestou lítost. „Japonsko stojí za tím, že čtyři severní ostrovy jsou součástí našeho území,“ uvedl.

Komentátoři cestu ruského prezidenta hodnotí jako pokus dobýt zpět přízeň voličů. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ale už v sobotu odmítl, že by motiv návštěvy byl politický. „Území ruské federace je územím ruské federace,“ konstatoval.

Ruský prezident se na Kurilách zastavil jen několik dní před cestou do Japonska, kde se v polovině měsíce zúčastní summitu zemí Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC).

Japonský šéf diplomacie Seidži Maehara minulý měsíc varoval, že případná Medvěděvova návštěva Kuril by vážně poškodila vzájemné vztahy obou zemí. Vicepremiér Jošito Sengoku uvedl, že Tokio bude nyní pozorně sledovat vyjádření a kroky ruské strany.

Spor o Kurily
Čtyři jihokurilské ostrovy, které mají strategickou polohu, Rusové obsadili za druhé světové války a od roku 1945 kontrolují. Japonci stále trvají na tom, že jde o jejich území. Konflikt už 65 let blokuje formální uzavření rusko-japonské mírové dohody.
Evropský parlament přijal v roce 2005 rezoluci, ve které vyzval Rusko, aby ostrovy vrátilo Japonsku.
zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám