Hlavní obsah

Byl to syn nás všech: Maroko se rozloučilo s chlapcem, který uvázl ve studni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rabat

Stovky Maročanů se v pondělí přišly rozloučit s pětiletým Rajánem, který zemřel poté, co uvázl na dně hluboké studny v severním Maroku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Truchlící nesou rakev marockého dítěte RayanaVideo: Reuters

 
Článek

„Je mi 50 let a nikdy jsem na pohřbu neviděl tolik lidí. Raján byl synem nás všech,“ řekl agentuře Reuters jeden z vesničanů.

Raján spadl do 32 metrů hluboké studny v obci Ighrán v provincii Šafšávin minulý týden v úterý. Snahy chlapce zachránit vyvolaly pozornost světových médií. Záchranáři kvůli malým rozměrům studny museli hloubit šachtu k jejímu dnu. Zpočátku mohli používat techniku, v poslední fázi ale museli pracovat ručně, což celou akci výrazně zpomalilo.

Nevzdával to. Záchranář ručně kámen po kameni vyhrabával cestu k pětiletému Rajánovi

Svět

Úřady si v posledních hodinách nebyly jisté, zda chlapec žije. Jeho tělo bylo nakonec vyproštěno v sobotu večer.

V pondělí se v Ighránu konal chlapcův pohřeb. Na místní hřbitov, který se nachází na kopci, přišlo tolik lidí, že se tam všichni nevešli. Před domem Rajánovy rodiny byly postaveny dva stany, kde mohli lidé vyjádřit soustrast.

Foto: Mosaab Elshamy, ČTK/AP

Lidé míří na hřbitov, kde je Raján pochován.

„Jsem velmi smutný. Snažili jsme se ze všech sil, abychom se dostali k živému chlapci. Za pět dní nepřetržitého kopání jsme toho vyhloubili tolik, co mohlo trvat týdny,“ uvedl na pohřbu jeden z dobrovolníků, který se podílel na vyprošťovací operaci.

„Rajánova smrt obnovila víru v lidstvo, protože solidaritu vyjadřují lidé v různých jazycích a z různých zemí,“ řekl jeden z truchlících vesničanů.

Foto: Mosaab Elshamy, ČTK/AP

Maročané stojí kolem hrobu pětiletého Rajána.

V sobotu rodičům chlapce kondolovali marocký král Muhammad VI., papež František, francouzský prezident Emmanuel Macron, dubajský vládce šajch Muhammad bin Rašíd Maktúm a řada dalších osobností. Senegalští a egyptští fotbalisté v neděli před finálovým zápasem Afrického poháru národů věnovali chlapci minutu ticha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám