Hlavní obsah

Nevzdával to. Záchranář ručně kámen po kameni vyhrabával cestu k pětiletému Rajánovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři dny se snažil Bua Sahráví ručně vyhrabat pětiletého Rajána, který spadl do 32 metrů hluboké studně. Navzdory doslova nadlidskému výkonu Sahrávího a mnoha dalších záchranářů chlapec neštěstí nepřežil. Zemřel údajně krátce předtím, než se ho podařilo vyprostit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záchrana chlapce ze studny v Maroku (záběry ze 4. února)Video: Reuters

 
Článek

Doslova centimetr po centimetru se záchranáři prokopávali k malému Rajánovi. Záchranu komplikoval úzký profil studně.

„Je tam velmi malý průměr, asi 25 centimetrů, a v hloubce 28 metrů se ještě zužuje. Nedokázali jsme se k němu dostat včas,“ řekl šéf svazu místních jeskyňářů Muhammad Jasín Kahabí.

Těžká technika proto vyhloubila paralelní šachtu a potom začala prokopávat horizontální chodbu, díky níž se záchranáři dostali k chlapci.

Pětiletý chlapec v Maroku zemřel. Záchranáři se k němu nedostali včas

Svět

Do chodby vkládali trubky, které chrání před sesuvy půdy, a díky nim se mohl chlapec dostat ven.

V sobotu odpoledne byli záchranáři jen pár metrů od malého chlapce. Ale země byla tak kamenitá, že se postupovalo extrémně pomalu. Místní média uvedla, že cestu k chlapci zablokoval balvan, jehož odstranění zdrželo práci na několik hodin.

V Maroku spadl chlapec do studny (video je bez zvuku).Video: AP

Sahráví kopal poslední metry ručně. To byl jediný způsob, jak šlo zabránit tomu, aby byl chlapec zavalen a pohřben pod kameny.

„Riskovali jsme, že nás kameny zavalí, ale moc jsme se snažili a zkusili jsme úplně všechno. Nevzdali jsme se. Nechtěli jsme nechat chudáka Rajána samotného v temné studni,“ řekl Sahráví marockým novinám.

Záchrana malého Rajána ze studně: Už jsme téměř u něj, hlásí šéf operace

Zahraniční

Záchrana ale přišla pozdě. Raján ve studni zemřel. Ve 21:33 tamějšího času vynesli záchranáři tělo chlapce a přenesli ho do sanitky. Vzápětí bylo oficiálně oznámeno, že chlapec zemřel.

Neštěstí se stalo v úterý ve vesnici Ighrán v provincii Šafšávin. Otec chlapce řekl, že opravoval studnu, když do ní chlapec spadl.

Reklama

Výběr článků

Načítám