Hlavní obsah

Mao Ce-tunga si Čína ponechá. I s jeho chybami

Právo, PUR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Obří podobizna Mao Ce-tunga, která dominuje bráně Nebeského klidu na náměstí Tchien-an-men, jen tak brzy nezmizí. Potvrdily to čtvrteční oslavy 120. výročí narození zakladatele lidové Číny. Nebyly nijak zvlášť okázalé, ale měly požehnání špiček politbyra. Sedm mocných se v Pekingu poklonilo Maově obří soše a navštívilo jeho mauzoleum.

Foto: ČTK/AP

Podobizna Mao Ce-tunga na bráně Nebeského klidu na náměstí Tchien-an-men

Článek

S hodnocením Velkého kormidelníka, který zemřel v roce 1976, se nehýbalo. Jak KS opakuje, „ze 70 procent měl pravdu, a z 30 chyboval“.

Peking uznává, že takzvaný velký skok vpřed (1959−61) a kulturní revoluce (1966−76), které zahubily milióny lidí, patří ke katastrofám. Žádnou demaoizaci, alespoň v sovětském stylu, ale nechystá. V době složitých reforem, které mají Číně jistit pozici druhé největší ekonomiky světa, chce především stabilitu.

O tom, že Maovy zásluhy převažují nad jeho chybami, je podle průzkumu přesvědčeno také přes 85 procent Číňanů.

Nový prezident Si Ťin-pching sám pocítil dopad kulturní revoluce, když byl jeho otec uvězněn. V listopadu při návštěvě provincie Chu-nan, v jejíž vesnici Šao-šan se Mao narodil, řekl, že oslavy musí být „jednoduché a pragmatické“.

Šao-šan, kde mnozí mají Maa stále za jakéhosi poloboha, ale nejspíš špatně slyšel. Na oslavy věnoval dvě miliardy jüanů (asi 6,6 mld. Kč). Část peněz se ale rychle vrátí: jeden obchod se suvenýry prodává podle BBC až dva tisíce Maových sošek denně, přičemž výpravy „rudé turistiky“ se jen hrnou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám