Hlavní obsah

Manažery fukušimské elektrárny zprostili obvinění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Soud v Tokiu ve čtvrtek zprostil viny tři bývalé vedoucí pracovníky společnosti TEPCO, která provozovala jadernou elektrárnu Fukušima. Byli obžalovaní z nedbalosti v souvislosti s únikem radioaktivity z elektrárny poté, co ji zpustošilo v roce 2011 zemětřesení a tsunami.

Foto: Reuters

Vodní nádrže ve zničené elektrárně Fukušima Daiiči

Článek

Bývalí manažeři byli obviněni, že ignorovali informace o případném úderu silné vlny tsunami a zanedbali potřebná bezpečnostní opatření, takže zemřelo 44 lidí, kteří byli evakuováni z oblasti. Prokuratura pro 77letého bývalého ředitele Cunehisu Kacumatu a dva viceprezidenty - 66letého Sakaea Muta a 71letého Ičira Takekura - požadovala pětileté vězení.

Proces začal předloni v červnu. Během prvního slyšení se muži omluvili za nesnáze, které havárie způsobila, vinu však přijmout odmítli. Podle obhajoby nemohli tušit, že tsunami povede až k roztavení jádra reaktorů, jelikož dopady katastrofy takových rozměrů nebyly dopředu jasné ani odborníkům.

Počítačové simulace v roce 2008 podle listu The New York Times ale ukázaly, že opakování zemětřesení z roku 869 by mohlo zvednout tsunami, která by zničila elektrárnu, přesto se však žádné další úpravy nedělaly. Zemětřesení v 9. století zničilo v oblasti hrad a tsunami ji zatopila. [celá zpráva]

Zemětřesení o síle devíti stupňů a následná přívalová vlna tsunami připravily 11. března 2011 v Japonsku o život téměř 19 000 lidí. Přírodní katastrofa vyřadila ve Fukušimě z provozu chladicí systémy atomové elektrárny, protože přestaly dostávat potřebnou elektřinou. Jádra tří reaktorů se roztavila a do vzduchu, půdy a do moře se uvolnily radioaktivní částice.

Elektrárna měla přestát zemětřesení do sedmi stupňů, ale to mělo sílu 8,9 stupně a zvedlo vlnu tsunami vysokou až 38 metrů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám