Hlavní obsah

Máme dost plutonia na novou atomovou bombu, oznámila KLDR

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Severní Korea dokončila zpracování vyhořelých palivových tyčí a získala plutonium pro jaderné zbraně. V úterý to oznámila státní agentura KCNA.

Foto: Nová Čína, Reuters

Jaderný komplex v severokorejském Jongbjonu

Článek

Agentura uvedla, že materiál byl zpracován v komplexu v Jongbjonu už v srpnu a režim má k dispozici dostatek plutonia na nejméně jednu atomovou bombu.

Oznámení přišlo den poté, co Severní Korea oznámila, že je ochotná vrátit se k jednacímu stolu a s USA diskutovat o svém jaderném programu. V případě, že Washington jednání odmítne, Pchjongjang pohrozil, že "půjde vlastní cestou".

Severní Korea provedla dvě jaderné zkoušky, tu poslední letos v květnu, za což si vysloužila nové sankce OSN. 

Jaderný program KLDR
2002 - Severní Korea upustila od předchozí dohody poté, co ji USA obviňují z tajného obohacování uranu, který prováděla od roku 1994.
2003 - Zahájeny šestistranné rozhovory o jaderném programu KLDR za účasti Severní Koreje, Jižní Koreje, Číny, Japonska, Ruska a USA. Během rozhovorů KLDR Američanům oznámila, že má už šest jaderných pum.
Říjen 2006 - KLDR poprvé otestovala jadernou zbraň. USA pochobovali o úspěšnosti testu.
Únor 2007 - Pchjongjang slíbil ukončit atomové aktivity výměnou za hospodářskou pomoc.
Červenec 2007 - Režim uzavírá reaktor v Jongbjonu a dovoluje k němu přístup expertům z Mezinárodní agentury pro atomovou energii.
Červen 2008 - KLDR předává přes Čínu Američanům podrobnosti o programu. Poté zničila chladící věž jaderné elektrárny v Jongbjonu.
Leden 2009 - KLDR oznámila, že si zachová své jaderné zbraně tak dlouho, dokud Spojené státy budou vlastním jaderným arzenálem podporovat Jižní Koreu.
Duben 2009 - Severní Korea vypustila raketu dlouhého doletu, která měla vynést satelit. Následují sankce ze strany OS.
Květen 2009 - Druhý jaderný test KLDR. Nálož byla silnější než první.

Reklama

Výběr článků

Načítám