Hlavní obsah

Loňský rok patřil k nejteplejším za posledních 130 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Rok 2013 byl čtvrtým nejteplejším od počátku sledování teplotních poměrů v roce 1880. Oznámil to v úterý americký Národní úřad pro oceány a ovzduší (NOAA). Průměrná kombinovaná teplota zemského povrchu a moří dosahovala hodnoty 14,52 stupně Celsia, což je o 0,62 stupně víc, než byl průměr za celé 20. století, uvedl NOAA ve své výroční zprávě.

Foto: David W Cerny, Reuters

V úterý 21. ledna 2014 pokryl čerstvý sníh rozkvetlé třešně v Praze.

Článek

Zatímco každou dekádu mezi lety 1880 a 2013 se průměrná globální teplota zvyšovala o 0,06 stupně, mezi lety 1964 a 2013 to bylo už o 0,15 stupně. To podle amerického úřadu potvrzuje teze o globálním oteplování planety. Loňský rok byl zároveň sedmatřicátým v pořadí, kdy globální teplota přesahovala průměr za celé minulé století.

Všechny roky 21. století se řadí mezi 15 nejteplejších let od počátku měření, uvedl dále NOAA.

Nejteplejší roky byly 1998, 2005 a 2010. Zatímco ale většina světa vyšší teploty pocítila, některé oblasti byly loni naopak oproti průměru chladnější. Platí to o centrálních regionech USA, východním Tichomoří a Jižní Americe.

Trend potvrzuje i NASA

Svá měření, mírně odlišná od zjištění NOAA, v úterý zveřejnil i americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Rok 2013 byl podle NASA nikoli čtvrtým, ale sedmým nejteplejším s průměrnou teplotou 14,6 stupně Celsia.

Obě organizace se shodují, že loňský rok potvrdil jednoznačný trend klimatických změn a nezbytnost jejich sledování i v budoucnu.

I když každý nový rok nemusí nutně přinášet teplotní rekordy, objem vypouštěných skleníkových plynů zaručuje, že se globální teplota i v příštích desetiletích bude zvyšovat, píše ve své zprávě NASA.

Reklama

Související články

Tak snad tento týden. Ochlazení je na spadnutí

Očekávané ochlazení je na spadnutí. V průběhu týdne budou teploty v důsledku severního proudění zvolna klesat a v závěru týdne by se již odpolední maxima měla...

Výběr článků

Načítám