Hlavní obsah

Lidstvo se vrátí na Měsíc. Díky Číně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Téměř 50 let poté, co člověk poprvé vstoupil na povrch Měsíce, chystá se v pátek Čína jako první země na světě vyslat sondu na odvrácenou stranu souputníka Země.

Foto: Novinky

Zatmění Měsíce 27. července 2018

Článek

V Číně probíhají poslední přípravy k cestě "za Měsíc". Start sondy Čchang-e 4 je naplánován na páteční večer z kosmodromu Si-čchang v provincii S’-čchuan, potvrdily agentuře DPA zdroje z okolí čínského vesmírného programu. Čína zatím start rakety CZ-3B/G2 se sondou a s robotickým vozítkem oficiálně nepotvrdila.

Pokud mise v pátek odstartuje, sonda s vozítkem na Měsíci přistane počátkem ledna. Největší výzvu pak má představovat rádiová komunikace. Spojení se Zemí bude sonda udržovat přes čínský satelit v libračním centru L2 (Lagrangeův bod L2) v soustavě Země-Měsíc.

Semínka na palubě

Sonda Čchang-e 4 s robotickým vozítkem má přistát poblíž jižního pólu Měsíce, kde pak má robot zahájit svůj průzkum. "To ještě nikdo nedělal. Bude to mít velký význam," řekl vedoucí vědec čínského měsíčního programu Ou-jang C'-jüan.

Stejně jako v případě sondy Čchang-e 3, která v roce 2013 dosedla na Měsíci jakožto první čínská sonda, bude i tentokrát cesta trvat dva týdny nebo i o několik dní déle.

Na palubě sondy jsou i semínka rostlin. Číňané chtějí zjistit, zda je možné pěstovat zeleninu v uzavřeném prostředí v podmínkách nízké gravitace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám