Hlavní obsah

Libyjský premiér přežil pokus o atentát

Tripolis

Libyjský premiér Abdal Hamíd Dbaíbá vyvázl ve čtvrtek z pokusu o atentát. Podle informace agentury Reuters se dostalo do palby auto, v němž se vracel domů. Střelci uprchli a incident se vyšetřuje. U auta byly zasaženy reflektory a čelní sklo.

Foto: Hazem Ahmed, Reuters

Libyjský premiér Abdal Hamíd Dbaíbá

Článek

Al-Džazíra uvedla, že několik ozbrojených útočníků střílelo ve čtvrtek brzo ráno na Dbaíbovo auto jedoucí v koloně v Tripolisu. Premiér se jím vracel do svého domu. Jedna kulka pronikal čelním sklem, ale nezranila ani premiéra, ani řidiče. Podle zdrojů katarské televize byla vypálena z ruční zbraně, zřejmě z automatu Kalašnikov.

Libyjská prokuratura začala útok vyšetřovat. Jeden z lidí blízkých premiérovi, podle agentury Reuters označil útok za pokus o vraždu šéfa vlády.  Pokud se potvrdí, že šlo o atentát, prohloubí se krize kolem libyjské vlády, uvedla agentura Reuters.

Libyi čelí od konce minulého roku další krizi, když se musely odložit prezidentské a parlamentní volby.

Krutý konec Kaddáfího Libyi nestabilizoval

Historie

Parlament má ve čtvrtek hlasovat o Dbaíbově odvolání a výměně, ale ten už řekl, že na výsledek nebude brát ohled. Dbaíbá ve svém projevu tento týden prohlásil, že úřad předá svému nástupci jedině po řádných volbách. Jeho vládu nadále uznávají OSN a západní státy.

Armáda v minulých týdnech povolala do Tripolisu posily z obav, že nová krize povede znovu k bojům.

Spory mezi frakcemi narůstají

Chaos v Libyi panuje od roku 2011, kdy byl svržen diktátor Muammar Kaddáfí. V jeden čas měla Libye dokonce tři vlády. Před dvěma lety se zemi pokusil ovládnout polní maršál Chalífa Haftar, ale mezinárodně uznávané vládě národní jednoty přišli na pomoc Turci. Pak bylo uzavřeno příměří, vytvořila a přechodná vláda, která měla dovést zemi k volbám.

Dbaíbá je premiérem od loňského února března. Stojí v čele nové vlády národní jednoty, na jejíž podobě se po uzavření příměří na konci roku 2020 dohodly znepřátelené frakce z východu a západu země. Neshody ale pokračují, takže byly na konci loňského roku zrušeny plánované prezidentské a parlamentní volby.

Kapitán dostal rok vězení, že zachráněné běžence předal libyjské pobřežní stráži

Zahraniční

Aktuální kontroverze kolem Dbaíby vznikly kvůli jeho kandidatuře na prezidenta. Dbaíba původně tvrdil, že se o tuto funkci ucházet nebude.

Zatímco vláda pracuje v Tripolisu, parlament stále sídlí na východě státu a nepřestal podporovat ozbrojené složky Haftarovy Libyjské národní armády. Parlament nově oznámil, že už neuznává vládu národní jednoty a že ve čtvrtek vybere nového premiéra, který sestaví nový kabinet.

Reklama

Výběr článků

Načítám