Hlavní obsah

Libye uzavře tři největší zadržovací střediska pro migranty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Libyjské úřady se chystají uzavřít tři největší zadržovací střediska pro migranty v Tadžuře, Chomsu a Misurátě. Životní podmínky v těchto střediscích dlouhodobě kritizuje OSN i humanitární organizace. Některé nevládní organizace se však obávají, že nový krok povede k ještě větší přeplněnosti ostatních center a že více migrantů skončí v rukou pašeráků lidí, napsala BBC.

Foto: Hazem Ahmed, ČTK/AP

Libye uzavře tři nejhorší zadržovací střediska pro migranty.

Článek

„V těchto zadržovacích střediscích, alespoň v některých z nich, funguje obchodní model. Zahrnuje pašeráky, převaděče a někdy také nucené práce," uvedl šéf Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) v Libyi Jean-Paul Cavalieri. Mnoho afrických migrantů směřujících do Evropy podle něj kriminální živly prodávají na trzích s otroky, ženy jsou často nuceny k prostituci a muži k nuceným pracím.

Oznámení přichází několik dní poté, co tripoliská vláda premiéra Faíze Sarrádže čelila mezinárodní kritice za to, že navrátila desítky migrantů zachráněných na moři do střediska v Tadžuře. To bylo začátkem července terčem leteckého náletu, incident nepřežilo přes 50 utečenců.

Podle vysokých představitelů OSN by mohl být tento útok považován za válečný zločin. Obě strany konfliktu, tedy jak Sarrádžova vláda, tak samozvaná Libyjská národní armáda (LNA) vedená polním maršálem Chalífou Haftarem, jež vede od dubna ofenzivu proti hlavnímu městu, byly totiž o poloze střediska předem informovány. Odpovědnost za útok oba tábory odmítají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám