Hlavní obsah

Libye přeruší s ČR diplomatické styky, hrozí Kaddáfího nadace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TRIPOLIS

Vlivná Kaddáfího nadace, kterou vede syn libyjského vůdce Sajf Islám Kaddáfí, vyzvala Prahu, aby se omluvila za označení izraelské pozemní ofenzívy proti pásmu Gazy za obrannou. Pohrozila přitom přerušením diplomatických styků mezi Libyí a Českou republikou. Oznámila to agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Sajf Islám Kaddáfí

Článek

Nadace tak reagovala na sobotní slova mluvčího premiéra Mirka Topolánka pro české předsednictví EU Jiřího Františka Potužníka, že izraelská akce je spíš obranná než útočná. Potužník dal v televizi Z1 najevo, že je ochoten rezignovat. Podle šéfa české diplomacie Karla Schwarzenberga Potužník udělal vážnou chybu, není to ale důvod k omluvě.

Schwarzenbergovo ministerstvo už v sobotu v oficiálním vyjádření Potužníkova slova, aniž je zmínilo, korigovalo.

"Jestliže Česká republika neodvolá toto (Potužníkovo) prohlášení a neomluví se, nadace vyzve libyjský stát, aby s touto zemí přerušil diplomatické styky," uvádí se v komuniké libyjské instituce. Sajf Islám Kaddáfí už podle něho zahájil diplomatické kontakty s arabskými zeměmi s cílem vyvinout na Prahu tlak, aby se omluvila.

Reklama

Výběr článků

Načítám