Hlavní obsah

Libye hrozí, že bude útočit na lodě a letadla po celém Středomoří

Tripolis

Jakákoliv zahraniční vojenská intervence v Libyi bude mít za následek odvetné akce proti vojenským, ale i civilním cílům po celém Středomoří. Takové prohlášení vydalo ve čtvrtek libyjské ministerstvo obrany, a to několik hodin před hlasováním Rady bezpečnosti OSN o návrhu rezoluce o vyhlášení takzvané bezletové zóny nad Libyí.

Foto: Ahmaed Jadallah, Reuters

Muammar Kaddáfí přichází na tiskovou konferenci

Článek

"Jakákoli zahraniční vojenská operace proti Libyi vystaví veškerou vzdušnou a námořní dopravu ve Středomoří do nebezpečí. Jakýkoli pohyblivý civilní nebo vojenský objekt bude terčem libyjské protiofenzívy. A středomořská pánev bude vystavena vážnému nebezpečí nejen v krátkodobém, ale i dlouhodobém výhledu," citovala agentura AFP mluvčího ministerstva.

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí krátce nato ohlásil, že ještě během čtvrtečního večera začne útok na město Benghází, které je hlavní baštou povstaleckých sil.

Rada bezpečnosti má o rezoluci k Libyi hlasovat ve 23:00 SEČ. Vytvoření bezletové zóny vyžaduje i vojenské kroky s výjimkou obsazení libyjského území, tedy v praxi letecké údery na libyjské vojenské cíle.

Čína a Rusko mají výhrady

Rada o britsko-francouzsko-libanonském návrhu ve středu jednala osm hodin a ve čtvrtek jednání obnovila. Bude-li rezoluce schválena, začne platit bezodkladně. Ke schválení jsou zapotřebí hlasy devíti z 15 členů Rady, přičemž nesmí přijít veto nikoho z pěti stálých členů. Z těch se k bezletové zóně staví odmítavě nebo chladně Čína a Rusko.

Z nestálých členů mají výhrady Němci, Indové a Jihoafričané. Francouzský diplomatický zdroj ale vyslovil názor, že se rezoluci podaří schválit. Na vojenské akci potřebné k prosazení zákazu letů nad Libyí - fakticky vzato pro Kaddáfího letectvo - by se podle něho mohly podílet Francie, Británie, možná USA a jeden nebo víc arabských států.

Ruský velvyslanec Vitalij Čurkin řekl, že jeho země předložila vlastní, mnohem kratší návrh rezoluce, který požaduje příměří mezi znepřátelenými stranami. Podle agentury AFP by se o něm technicky vzato mohlo také hlasovat ještě dnes. Bližší podrobnosti o návrhu nejsou známy.

Kaddáfí bojuje o Misurátu

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí předtím během dneška ohlásil rozhodující bitvu o město Misuráta na západě země. Státní televize oznámila, že Kaddáfího síly už ho dobyly a nyní ho "čistí od lidí ze zločineckých ozbrojených gangů" a že už se také dostaly na předměstí hlavní povstalecké bašty Benghází. Ještě ve čtvrtek chce na město zaútočit.

Televizní zprávy o dobytí Misuráty tamní obyvatelé a povstalci popírají. "To není pravda. Lžou. V Misurátě je klid a není tu žádný hluk ostřelování," řekl agentuře Reuters telefonicky rezident z Misuráty Muhammad. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám