Hlavní obsah

Letadla NATO omylem zabila afghánské vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Při leteckém útoku Severoatlantické aliance proti ozbrojencům na východě Afghánistánu bylo ve středu omylem zabito pět afghánských vojáků. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na tamní úřady, které incident odsoudily. Na jiném místě v úterý při výbuchu podomácku vyrobené nálože zemřeli tři američtí vojáci.

Foto: Profimedia.cz

Americká stíhačka F-15E Strike Eagle nad Afghánistánem

Článek

Afghánské jednotky se v provincii Ghazní chystaly k útoku ze zálohy proti radikálům, když na ně letecké síly NATO začaly bez varování střílet. Zemřelo pět vojáků a další dva byli zraněni, řekl mluvčí afghánského ministerstva obrany, který incident odsoudil.

Podle mluvčího NATO Josefa Blotze byla příčinou zřejmě chyba v koordinaci. Spojenci si prý nebyli zcela jisti, zda v oblasti afghánská armáda operuje. NATO nad útokem vyjádřilo politování. Případ spojenci vyšetřují.

Incident se stal v době, kdy se mezinárodní jednotky snaží zlepšit koordinaci s afghánskými bezpečnostními silami s cílem předat jim časem větší zodpovědnost za bezpečnostní situaci v zemi, kde spojenci devět let vedou válku proti radikálům.

Britové opouštějí Sangín

Násilí na celém území v posledních měsících nabylo na síle. Červen byl pro spojenecké jednotky zatím vůbec nejkrvavějším měsícem. Zemřelo 103 vojáků, z toho 60 Američanů.

Velká Británie ve středu oznámila, že stáhne 1000 vojáků z okrsku Sangín v jižní provincii Hílmand, kde utrpěla těžké ztráty. Zahynulo zde 99 ze všech 312 zabitých britských vojáků od roku 2001. Zodpovědnost v oblasti převezmou Američané.

NATO ve středu bez dalších detailů informovalo, že při výbuchu podomácku vyrobené nálože na jihu země v úterý zahynuli tři američtí vojáci.

Reklama

Výběr článků

Načítám