Hlavní obsah

Čínský lékař, který varoval před koronavirem, zemřel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wu-chan
Aktualizováno

Čtyřiatřicetiletý oftalmolog Li Wen-liang, který už v prosinci varoval své kolegy ve Wu-chanu před nákazou neznámým koronavirem a kterého policie nejprve obvinila ze šíření falešných zpráv, ve čtvrtek zemřel. Nemocnice ve Wu-chanu sice prvotní informaci listu Global Times o úmrtí lékaře dementovala, s tím, že lékař bojuje o život, později však podle agentury AP uvedla, že skonal.

Foto: China Daily, Reuters

Lékaři u pacienta nakaženého koronavirem v nemocnici ve Wu-chanu.

Článek

Li na konci roku poslal svým lékařským kolegům zprávu, ve které je varoval před neznámým virem a propuknutím epidemie. Radil jim, aby nosili ochranné vybavení.

Svým varováním si ovšem vysloužil spíš problémy, policie přišla přímo k němu do bytu a vyzvala ho, aby ukončil své „nelegální aktivity“.

Li dokonce musel podepsat dokument, ve kterém ho policisté obvinili ze šíření poplašných zpráv.

Čínský lékař už loni varoval před koronavirem. Byl obviněn z šíření falešných zpráv

Svět

Oftalmolog, který se v lednu v době rychlého přibývání počtu nakažených dočkal od čínské vlády omluvy, se nakonec při výkonu své práce sám nakazil od jedné z pacientek.

Čínské sdělovací prostředky ve čtvrtek informovaly o tom, že Li zemřel, a Světová zdravotnická organizace (WHO) zveřejnila na Twitteru kondolenci. Nemocnice ve Wu-chanu to však popřela. „Nyní je v kritickém stavu a my se ze všech sil snažíme ho zachránit," uvedla nemocnice.

Lékař však nakonec svůj boj přece jen prohrál, jak uvedla nemocnice o pár hodin později. „Je nám to líto a truchlíme kvůli tomu,” uvedlo wuchanské zařízení.

Koronavirus zblízka. Jak se dostane do těla a co v něm způsobí

Svět

Na nový koronavirus zemřelo v Číně už přes pět set lidí. Nakažených je přes 28 tisíc. Převážná většina z nich pochází z Číny.

Pusťte dceru do nemocnice, křičela zoufalá matka na čínské policisty

Zahraniční

Podle expertů se nákaza rozšířila pravděpodobně z tržnice s mořskými plody a dalšími zvířaty ve Wu-chanu, který je epicentrem koronaviru. Evropa zatím hlásí tři desítky nakažených.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám