Hlavní obsah

Koronavirus zblízka. Jak se dostane do těla a co v něm způsobí

Novinky, zkr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studie odborného lékařského časopisu The Lancet, jejíž závěry v pondělí i s doprovodnou animací zveřejnila agentura Reuters, zkoumala 99 prvotních případů nového koronaviru, který se objevil koncem roku 2019 v čínském městě Wu-chan. Potvrdilo se, že jde o patogen stejného kmene jako smrtící infekce SARS nebo MERS.

Co je koronavirus a proč postihuje víc muže než ženy?Video: Novinky/Reuters

 
Článek

Průměrný věk nakažených pacientů byl 55 let, 68 procent byli muži, z nichž polovina měla chronické onemocnění, 49 procent bylo v přímém spojení s trhem s mořskými plody, odkud zřejmě virus pochází.

U pětice Čechů evakuovaných z Číny se koronavirus nepotvrdil

Domácí

Horečka a kašel byly dva nejvýznamnější a shodující se symptomy, přičemž většina infikovaných vykazovala tyto příznaky při přijetí do nemocnice.

U některých nakažených se objevila dušnost, bolest svalů a bolest hlavy. Podle profesora Paula Huntera z Východoanglické univerzity je zvláštní, že nakažení novým koronavirem netrpí zánětem horních cest dýchacích, jako je rýma, bolest v krku a kýchání.

V Číně zoufale chybějí roušky a ochranné obleky. Země žádá o pomoc

Svět

Do 25. ledna se 31 pacientů ze zmiňované studie uzdravilo a bylo propuštěno domů a 11 jich na virus zemřelo. Většině zemřelých bylo více než 60 let a již předtím měli zdravotní problémy.

Studie rovněž odhalila, že podobně jako u SARS a MERS je vyšší riziko infekce u mužů než u žen. Vědci se domnívají, že snížená citlivost žen na koronavirus může souviset s ochranou chromozomu X a pohlavními hormony, které hrají roli v imunitě.

Na koronavirus zabraly léky na AIDS

Svět

Podle čínské národní zdravotnické komise je virus nakažlivý během své inkubační doby, ještě než pacient začne vykazovat příznaky. Tato inkubační doba může trvat až 14 dnů.

Novým typem koronaviru, který se od prosince šíří z čínského města Wu-chan, se již nakazilo podle posledních dat přes 24 tisíc lidí, obětí je kolem pěti set.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám