Hlavní obsah

Laviny mohly zabít v Afghánistánu až 70 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Až sedmdesát obětí si mohly vyžádat pády lavin v afghánském průsmyku Salang, oznámila v úterý agentura AP s odvoláním na oficiální zdroje. Záchranáři zatím našli 28 těl a evakuovali 400 zraněných. Původně se uvádělo patnáct obětí.

Foto: Danish Ismail , Reuters

V oblasti hustě sněží

Článek

Sedmnáct lavin se sesunulo po silném sněžení v pondělí v průsmyku Salang, kudy vede ve výšce 3300 metrů nad mořem spojnice mezi Kábulem a severoafghánským městem Mazáre Šaríf. Její součástí je i stejnojmenný tunel. Šéf afghánského centra pro pohotovost a katastrofy Abdul Matín Edrak uvedl, že v tunelu je zablokováno přes 200 nákladních vozidel, autobusů i automobilů. Přibližně stovka vozidel je uvězněna na volné silnici.

Záchranáři společně se stovkami vojáků již vyprostili a evakuovali 1500 lidí.

Podle Erdaka jsou nejvíce ohroženi cestující v asi 50 vozidlech, kteří jsou zablokováni v nejmrazivější části. "Lidé jsou tam zablokováni už více než 24 hodin, a pokud nespadnou další laviny, měli bychom je odtamtud dostat během dneška," řekl.

Ráno se však sesunuly další laviny, což záchranné práce ztěžuje. Proto lidem zablokovaným na silnicích vojenské vrtulníky shazují balíčky s potravinami.

Policistům a dalším záchranářům pomáhá na 600 vojáků se čtyřmi vrtulníky, několika sanitkami a buldozery.

Zatímco lidem v autech na silnici hrozí umrznutí, v tunelu se dusí výfukovými plyny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám