Hlavní obsah

Kyrgyzstán čelil pokusu o puč, tři lidé zahynuli

Biškek
Aktualizováno

Příznivci svrženého prezidenta Kurmanbeka Bakijeva se pokusili tento týden o puč, který prozatímní vláda odvrátila. V Džalalabádu na jihu země si střety mezi stoupenci prozatímní vlády a příznivci Bakijeva vyžádaly tři mrtvé a třicet zraněných, uvedla agentura Interfax.

Článek

V Džalalabádu stovky Bakijevových příznivců stejně jako v Oši a Batkenu ve čtvrtek  obsadily budovy státní správy. Jednání rebelové odmítli a začali rovnou střílet. Tři lidé se stali oběťmi palby, kterou povstalci vedli ze střech jedné z budov v centru města. Desítky zraněných odvezla záchranná služba do místní nemocnice.

Asi dva tisíce lidí se pak pokusily Bakijevovy stoupence vytlačit. Použili nejen kameny a tyče, ale také střelné zbraně. Podle neúplných údajů bylo zraněno 30 lidí. Stoupenci prozatímní vlády nakonec přívržence prezidenta Bakijeva z centra vytlačili a ovládli situaci. Policie ani armáda do násilností zatím nezasáhly.

Foto: Alexei Osokin, Reuters

Příznivci svrženého kyrgyzského prezidenta Bakijeva v centru Oše pod sochou Lenina

I v Oši se podařilo povstalce vytlačit z radnice, kterou obsadili ve čtvrtek a do jejíhož vedení dosadili po dubnovém převratu sesazené politiky.   [celá zpráva]

Zatýkání příznivců Bakijeva

Na pokyn prozatímní vlády policie ráno ve městě Nookat na jihu Kyrgyzstánu zatkla bývalého Bakijevova poradce Usena Sydykova, který protesty organizoval. V noci kyrgyzská televize zveřejnila záznam jeho telefonických hovorů se stoupenci svrženého prezidenta, v nichž vydává pokyny k obsazení měst na jihu země.

Šéf kyrgyzské tajné policie Kenešbek Dušebajev na pátečním zasedání vlády oznámil, že nynější protivládní nepokoje ze sousedního Kazachstánu financuje starší syn svrženého prezidenta Marat Bakijev. Na účty povstalců prý převedl částku jeden milión dolarů.

Sydykov byl zatčen spolu s dalším z odpůrců nynějšího režimu, vůdcem kyrgyzských komunistů Ischakem Masalijevem. Zatykač byl vydán i na bývalého probakijevského starostu hlavního města Biškeku Narimana Ťulejeva.

Bakijev byl svržen po krvavém povstání, které si vyžádalo 85 obětí, 8. dubna letošního roku. [celá zpráva] O několik dní později souhlasil s exilem, který nakonec našel  v Bělorusku.[celá zpráva]

Foto: Alexei Osokin, Reuters

Příznivci svrženého kyrgyzského prezidenta Bakijeva v Oši okupují centrum.

Rusko ve čtvrtek jmenovalo bývalého ministra vnitra Vladimira Rušajla do funkce zvláštního prezidentského zmocněnce pro Kyrgyzstán, který má v pátek jednat s prozatímní vládou. Rusko i USA mají v severní části Kyrgyzstánu vojenské základny.

Reklama

Výběr článků

Načítám