Hlavní obsah

Svržený kyrgyzský prezident Bakijev je v Bělorusku, oznámil Lukašenko

Moskva
Aktualizováno

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko v úterý oznámil, že svržený kyrgyzský prezident Kurmanbek Bakijev je v Minsku. Uvedla to agentura RIA Novosti.

Článek

Bakijev byl svržen 8. dubna po velkých protestech v Biškeku a dalších kyrgyzských městech. [celá zpráva] Utekl na jih země, odkud pochází.

Zpočátku odmítal odstoupit. Prozatímní vláda sociální demokratky Rozy Otunbajevové mu pohrozila zadržením a Bakijev 15. dubna souhlasil s odchodem do Kazachstánu.[celá zpráva]

Tento týden se objevila překvapivá zpráva, že v Kazachstánu už není, protože v zemi nedostal azyl. Ten mu nakonec nabídlo jen Bělorusko.

Lukašenko v minulých dnech opakovaně odsoudil změnu vlády v Kyrgyzstánu, podpořil ozbrojený zásah Bakijevova režimu proti demonstrantům a povstalce odsuzoval jako bandity. "Jen lid má právo požádat prezidenta o složení účtů - jen lid, žádní bandité, žádné skupiny, žádná opozice," řekl nedávno Lukašenko podle běloruské státní agentury Belta. "Nedopusťte zradu na svém prezidentovi, byla by to ta největší chyba," vzkázal Lukašenko do Kyrgyzstánu.

V Biškeku propuklo etnické násilí 

Pět mrtvých a nejméně 26 zraněných si v úterý vyžádalo etnicky motivované násilí v obci Majevka na severu Biškeku, kde se policie střetla s rabujícím davem. Místní etničtí Turci bránili své domy a pozemky proti skupinám mladých Kyrgyzů. Násilí s charakterem pogromů bylo zaměřeno i proti místním Rusům.

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv proto v úterý nařídil ministru obrany Anatoliji Serďukovovi, aby zajistil bezpečnost ruských občanů žijících v Kyrgyzstánu, kde je ruská základna.

Střety začaly v pondělí. Desítky domů byly podpáleny a vyrabovány. Hořela i policejní auta. I když prozatímní vláda večer tvrdila, že má situaci pod kontrolou, výbuchy násilí propukly v úterý znovu. V ulicích Biškeku a v jeho okolí se v úterý objevila armáda, ve městě jezdí vojenské obrněné transportéry.

Reklama

Výběr článků

Načítám